Nye tal: Grænseåbning rammer salget i syddanske butikker

Reitan 5. aug 2020 -
This describes the image
||| Foto: Helle-Karin Helstrand|Foto: Ulrik Samsøe Figen|Foto: Ulrik Samsøe Figen|

Dagligvarehandlen og ikke mindst købmændenes organisation, DSK, har i årevis sagt, at grænsehandlen koster både arbejdspladser, omsætning og formentlig også livet på en række mindre butikker.

Nu har coronapandemien og de deraf følgende tre måneders lukning af grænsen mod Tyskland givet syn for sagn: Grænsehandlen røg hjem til de danske butikker - og tilbage igen, da grænserne åbnede.

[caption id="attachment_89885" align="aligncenter" width="696"] Foto: Ulrik Samsøe Figen[/caption]

En medlemsundersøgelse fra De Samvirkende Købmænd, der har spurgt 85 medlemmer i de mest grænsehandelsfølsomme områder, viser, hvordan salget af øl, vin, vand og konfekture har udviklet sig i år sammenlignet med samme måneder i 2019.

Hårdest ramt er sodavandssalget,der i februar lå på indeks 103 sammenlignet med februar 2019, i maj, mens grænsen var lukket, var salget helt oppe på indeks 175 - og i juli var det igen faldet til indeks 107 sammenlignet med juli 2019.

For vin ligger indekstallene for samme måneder på indeks 97, 150 og 123.

- Vi oplevede en markant stigning i ikke grænsevarerne, men også fødevarer, personlig pleje og dyrefoder, da grænsen blev lukket. Da den åbnede igen, skete der ikke overraskende det modsatte, siger Kim Nicolajsen, Rema 1000-købmand i Kruså.

Han ville kunne ansætte tre ekstra medarbejdere på årsbasis, hvis ikke hans butik blev påvirket af grænsehandlen.

Kim Nicolajsen var onsdag 5. august vært for Ventres formand Jakob Ellemann-Jensen, partifællen Ellen Trane Nørby og DSK's direktør John Wagner.

Ventre-formand vil sætte grænsehandel på dagsordenen

Tallene var også en øjenåbner for de to Ventre-politikere, og Jakob Ellemann-Jensen vil tage emnet op over for regeringen, når Folketinget snart skal mødes om den videre genåbning af samfundet.

[caption id="attachment_89890" align="aligncenter" width="696"] Foto: Ulrik Samsøe Figen[/caption]

- Vi skal se på de store eksportvirksomheder, men vi er også nødt til at se på de grænsehandelsfølsomme varer. Hvad er det, de gør i andre lande, og hvad skal vores modreaktion være på det. Vi kan ikke bare opfatte Danmark som en ø, siger Jacob Ellemann-Jensen, der er generelt bekymret for tabet af arbejdspladser i Danmark som følge af coronapandemien.

Tyskland har eksempelvis sat momsen ned fra 7 til 5 pct. og fra 19 til 16 pct. på øvrige varer.

- Venstre foreslog faktisk at halvere momsen resten af året ud, hvilket vi ikke kunne skabe flertal for, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge John Wagner er den mest realistiske mulighed her og nu for at hæmme grænsehandlen rent faktisk inspireret af et andet EU-land, nemlig Frankrig.

John Wagner beder politikerne ændre grænsen for, hvor mange cigaretter danskerne må tage med over grænsen fra Tyskland til Danmark fra 800 styk til eget forbrug til 200 styk.

John Wagner frygter, at forskellen i prisen på en cigaretter på 15 kr. vil få endnu flere til at søge mod grænsebutikkerne.

- Det kan fungere i Frankrig, så kan det også fungere her, siger John Wagner om en nedsat grænse for indførsel af cigaretter.

Jakob Ellemann-Jensen er enig i, at "det lyder fornuftigt" at se på rejsegodsbestemmelserne, der blandt andet sætter grænsen for, hvor mange cigaretter, man må tage med ind i landet.

-Lad os se, om ikke også det kan fungere her. Eget forbrug er en personlig sag, men mon ikke 200 cigaretter forslår et stykke tid, siger han med et skævt smil.

DSK arbejder på længere sigt på en harmonisering af moms og afgifter samt pant på dåse i den tyske grænsehandel.

 

Opdateret 10. nov 2020