Madpriserne er på vej op igen

Reitan 15. apr 2015 -
This describes the image
Dårlig høst flere steder i verden suppleret med stigende omkostninger på alt fra transport til emballage får priserne til at stige. Arkivfoto: DH Media

Efter mere end et år med prisdyk i supermarkeder og discountbutikker ser prispilen nu igen ud til at pege opad for danskernes madvarer.

Ifølge det seneste forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik blev føde- og drikkevarer 0,5 pct. dyrere fra februar til marts.

På årsbasis er stigningen på 1,3 pct., og dermed bidrager fødevarepriserne til at trække den samlede inflation op på 0,6 pct. i marts - mod 0,2 pct. i februar.

– Det er især priserne på mad og så priserne på landets restauranter og caféer, der har skubbet lidt til inflationen i marts. Det kan være et tegn på, at danskerne er begyndt at bruge flere penge. En nødvendig forudsætning for mere vækst i dansk økonomi er, at der kommer mere gang i den indenlandske efterspørgsel, og her hjælper vedvarende lave prisstigninger betydeligt, kommenterer chefkonsulent i Dansk Erhverv Mira Lie Nielsen.

Billigere end i 2012

Trods de seneste måneders stigninger er maden imidlertid stadig billigere, end den var omkring årsskiftet 2012-2013, hvor priserne toppede med et indeks på over 136 - mod 135,0 i marts i år.

Det samlede billede af prisudviklingen de seneste tre år viser dog kun meget begrænsede udsving. Tilsyneladende har en skærpet konkurrence på dagligvaremarkedet afbødet effekten af voldsomme prisstigninger på råvarer i første halvdel af 2014, hvor flere bankøkonomer undrede sig over, at de danske priser fortsatte med at falde.

Her i bladet spåede senioranalytiker i Nordea, Jan Størup Nielsen, derfor snarlige prisstigninger i de danske butikker. Der kom dog til at gå over et halvt år, før det skete.

Nu er situationen den stik modsatte - mange råvarer er blevet billigere på de internationale markeder, mens danskerne igen må betale mere i butikkerne.

Eksempelvis er det amerikanske indeks, CRB Foodstuff, der samler prisudviklingen på en stribe vigtige råvarer, faldet med 11 pct. siden december sidste år.

Afgifter påvirker

Prisniveauet på maden er desuden i løbet af de tre år blevet påvirket en del af afgiftsændringer - både i op og nedadgående retning.

En særdeles udskældt fedtafgift fik kun en kort levetid, før den igen blev afskaffet fra nytår 2013, og sodavandsafgiften blev sænket midt i 2013 og afskaffet ved indgangen til 2014.

I år har afgiftsstigninger på bl.a. sukkervarer, chokolade og kaffe til gengæld været med til at løfte priserne.

Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?