Kvindelig købmand på rette hylde i Rema 1000
"Hvis der var flere kvinder, der var klar til at blive selvstændige købmænd, er Rema 1000 det helt rigtige sted.”
Sådan lyder opfordringen fra Lise Leander.
For ti år siden tog hun selv springet fra et uddelerjob i SuperBrugsen til at blive selvstændig Rema 1000-købmand i hjembyen Stavtrup lige syd for Aarhus. Dengang var hun en af ganske få kvindelige Rema 1000-købmand herhjemme.
I mellemtiden er kæden vokset til knap tredobbelt størrelse, og flere selvstændige kvinder er kommet til. Antallet af kvindelige Rema 1000-købmænd er nu ikke overvældende. 21, svarende til cirka 7 pct. Det tal skal ses i lyset af, at ganske få kvinder i dag springer ud i livet som selvstændige erhvervsdrivende. Faktisk er det blot 5 pct. af kvinderne på arbejdsmarkedet, der i dag er selvstændige, hvilket placerer de danske kvinder helt i bunden på en nylig offentliggjort OECD-liste over selvstændighedskulturen i 38 lande.
- Da jeg valgte Rema 1000 for ti år siden, havde jeg mange overvejelser. Selvfølgelig skulle man selv stille med 300.000 kr., som man skulle have styr på, men det vigtigste var naturligvis ens familie. Min mand har taget et kæmpe læs derhjemme med vores to drenge, og han har det helt fint med at være ”købmandsfrau”. Havde han også prioriteret sin karriere, havde det selvfølgelig været sværere for mig at være selvstændig købmand, men intet er umuligt, fortæller Lise.
Gør en forskel
Lise var 37 år, da hun blev selvstændig. Hun var rigtig glad for at være uddeler i SuperBrugsen, men da hun fi k tilbuddet om at stå i spidsen for Rema 1000-butikken i hendes hjemby, var det et tilbud, hun ikke kunne takke nej til.
- For mig er det utrolig vigtigt at være en engageret del af lokalsamfundet, hvor jeg har et personligt forhold til mange af mine kunder. Jeg støtter blandt andet idrætsforeningen, og det betyder også rigtig meget for mig og lokalsamfundet, at de unge her får en god arbejdsplads, når de skal ud og have deres første fritidsjob, siger Lise, der selv har 49 medarbejdere, hvor af de 31 er unge under 18 år.
Selv om hverdagen som selvstændig Rema-købmand fokuserer meget på indekstal og indtjening, er det i høj grad ledelsen af medarbejderne, Lise brænder for.
Både eleverne med fremtidsdrømme i købmandsfaget, og de målrettede medarbejdere, der går efter at få deres egen butik.
Fire af Lises tidligere souschefer driver således en Rema 1000 i dag, og butikkens nu-værende souschef går også med ambitioner om at blive selvstændig købmand.
- Vi er gennemsyret af at rekruttere internt, og det er også fedt at hjælpe elever på vej, hvis de vil det. Det, der gør mig mest stolt, er at se medarbejdere udvikle sig og vokse og blive til en succes. Jeg vil påstå, at når mine elever er færdige her, kan de gå ud og drive en konkurrerende butik fra dag 1, fortæller Lise.
Mere end penge
Da Dansk Handelsblad møder Lise har hun kort forinden fået forlænget sin kontrakt med yderligere fem år. Egentlig var hun klar på en ti-årig franchiseaftale, fortæller hun med et smil på læben.
Det er ingen hemmelighed, at Rema 1000-købmænd tjener godt, men Lise understreger, at det bestemt ikke er noget, man kommer sovende til. Hun er Rema 1000-købmand, fordi hun ville det. Derfor gør hun heller ikke sit arbejde op i timer.
- Det bliver en del af din identitet. Alle vores venner fik barn nummer tre. Vi fik Rema 1000, og det har lige siden været en stor del af vores familie og liv.
- Man skal have et stort selvdrive som købmand. Der er ikke andre, der kommer og holder dig i hånden. Og så er der jo altid en risiko forbundet med at være selvstændig. Men hvis der var flere kvinder, der var klar til at blive selvstændige, er Rema 1000 det helt rigtige sted, pointerer Lise.