Kommuner afviser nye dagligvarebutikker i udkanten af byerne
Det er ikke kun dagligvarekæderne imellem, at der foregår en stærk positioneringskamp om butiksplaceringer. Kampen foregår i høj grad også mellem kæder og kommuner.
I Skanderborg Kommune har udvalg bestående af borgere, erhverv og foreninger fra de fire centerbyer Hørning, Ry, Låsby og Galten-Skovby netop givet deres bud på byernes vækst og fremtidige placering af detailhandlen.
Og her tegner der sig et ganske klart billede i tre af de fire centerbyer: Midtbyen skal afgrænses, så arealet til at etablere butikker bliver koncentreret og indskrænket.
Derved kan f.eks. kæder som Lidl og Rema 1000 få sværere ved at placere deres nye butikker på indfaldsveje og trafikale knudepunkter i periferien af kommunernes centerbyer.
Claus Bloch (V), næstformand for kommunens miljø og planudvalg, kalder tillægget til kommuneplanen en bekræftelse på kommunens eksisterende byplanlægning, og at der skal komme væsentlige indvendinger i høringsfasen, hvis det ikke bliver vedtaget i byrådet efter sommerferien.
- Vi vil prøve at holde så meget handel lokalt som muligt ved at samle butikkerne i byerne. Skobutikker, boghandlere og tøjbutikker er under et hårdt pres fra større byer som Aarhus, Silkeborg og Skanderborg. Jo flere butikker i lokalområdet, jo bedre. Det er vores måde at bakke op om forbrugere og borgere på, siger Claus Bloch.
Politisk modstand
Også i Jammerbugt Kommune i Nordjylland er et stort flertal af byrådet imod placeringen af en dagligvarebutik i Aabybro Øst nær en eksisterende Jem & Fix. Derimod er en udvalgsvarebutik velkommen i området.
SF’s byrådspolitiker Erik Ingerslev har tidligere udtalt, at fl ertallet af byrådet i Jammerbugt Kommune har den holdning, at handelslivet skal være koncentreret et enkelt sted, da de store butikker er med til at holde liv i de mindre specialbutikker.
Og for ham at se vil en dagligvarebutik i Aabybro Øst være med til at ødelægge handelslivet i byen.
- Hvis der rettes henvendelse til Jammerbugt Kommune om en ønsket placering af en dagligvarebutik, så vil vi altid gå ind og undersøge mulighederne i forhold til planlovens bestemmelser, og så må det være en politisk beslutning, om man ønsker en butik på den ønskede placering. Her er det blandt andet en afvejning af at holde et samlet bycenter med et velfungerende handelsliv mod en spredning af handelslivet og betydningen heraf i forhold til netop et velfungerende handelsliv, uddyber Jakob Bisgaard, direktør i vækst og udviklingsforvaltningen i Jammerbugt Kommune.
Hos Rema Ejendomsudvikling er direktør Stephan Sørensen skeptisk overfor kommunernes argumenter om, at de vil understøtte den eksisterende handel ved at placere alle nye butikker centralt i byerne.
- Det, der er udfordringen, er, at man ikke handler på samme måde som tidligere. Derfor vil jeg gerne stille spørgsmålstegn ved, om man styrker den lokale handel ved at samle alle dagligvarebutikker centralt i byerne. Jeg forventer, mange kommuner vil prioritere at få handlende til byen, så en Rema 1000 i udkanten af byen fungerer som en port til byen, som skaber handel til hele byen, siger Stephan Sørensen.
Planloven:
Planloven fastsætter bestemmelser for detailhandlen og siger i hovedsagen,
at butikker skal placeres i bymidterne. I byer med over 20.000 indbyggere
kan de desuden placeres i bydelscentre. I den kommende planlov vil
kommunerne som noget nyt kunne placere dagligvarebutikker
i aflastningsområder.