Franchise-sag mod Rema atter for retten
Helt centralt i franchisekontrakten mellem Rema 1000 og alle kædens selvstændige købmænd står, at Rema 1000 Danmark ikke må åbne en anden Rema 1000-butik i umiddelbar nærhed af en eksisterende butik, såfremt den nye butik væsentligt ville forringe det bestående kundegrundlag.
Tilbage i februar 2017 mente Retten i Horsens ikke, den tidligere Rema 1000-købmand René Ipsen løftede bevisbyrden for, at Rema 1000 havde misligeholdt den indgåede franchisekontrakt ved at åbne en ny butik ca. 2,8 km fra Ipsens daværende butik på Trompetvej i det nordlige Næstved.
Trods byrettens dom til fordel for Rema 1000 og udsigten til at skulle betale yderligere omkostninger, valgte René Ipsen alligevel at anke den civile sag til Vestre Landsret.
Og nu har sagen så igen været for en domstol - denne gang i landsretten i Viborg.
Dengang som nu mener René Ipsen, at åbningen af den nye butik på Erantisvej i Næstved i slutningen af 2011 kostede hans butik en tabt omsætning på 6 mio. kr. alene i 2012 og en efterfølgende nedgang i både omsætning og overskud i årene herefter frem til slutningen af 2014, hvor Ipsens kontrakt med Rema 1000 ophørte.
Fremlagde rapport
Med en skønsrapport udarbejdet af lektor Mogens Bjerre fra Copenhagen Business School samt to nye vidner har den tidligere Rema 1000-købmand fra Næstved igen forsøgt at føre bevis for, at Rema 1000 Danmark brød den indgåede franchiseaftale.
I landsretten fremlagde Mogens Bjerre sine beregninger, der viste, at Ipsens butik på Trompetvej havde haft udsigt til en støt stigende omsætning på et par mio. kr. om året over en treårig periode, hvis den nye Rema 1000-butik på Erantisvej ikke var blevet etableret.
I perioden efter 2011 åbnede der dog også andre dagligvarebutikker i det nordlige Næstved, herunder en Fakta, Netto og Kiwi, og den skærpede konkurrence fra andre kæder kan have forringet det bestående kundegrundlag i butikken på Trompetvej, lød det i byrettens begrundelse sidste år.
Adm. direktør Henrik Burkal fra Rema 1000 fortalte i landsretten, at butikker i Rema 1000-kæden både kan ligge med 500 meters afstand i storbyer og 15 kilometers afstand på landet, og at en placering altid beror på grundige og konkrete vurderinger af en lang række lokale forhold.
Henrik Burkal understregede, at Rema 1000 ikke har nogen interesse i at skabe ugunstige forhold for kædens selvstændige købmænd.
Det er første gang i de 24 år, Rema 1000 har været etableret i Danmark, at der føres en sag mod kæden om påstået brud på franchisegivers forpligtelser.
René Ipsen kræver en erstatning på ca. 1,3 mio. kr., mens advokat for Rema 1000, Mogens Birkebæk, kræver sin klient pure frifundet, som det også var tilfældet i byretten.