Fra sygeplejerske til Rema-købmand

Reitan 11. mar 2020 -
This describes the image
|||| Fotos: Henrik Frydkjær|Arkivfoto: Henrik Frydkjær||Rema 1 er billigst på mærkevarer lige foran Coop 365, viser nyt pristjek fra B.T. Foto: Henrik Frydkjær|
Skrevet af: Søren Tougaard

Der findes ingen prototype på en Rema 1000-købmand.

Alligevel må 59-årige Marianne Kørvell siges at stikke ud fra mængden. Hovedparten af hendes købmandskollegaer er mænd og væsentligt yngre, og Mariannes baggrund som sygeplejerske er heller ikke ligefrem kutymen i den hastigt voksende franchisekæde.

I 17 år, før hun blev souschef i sin mand, Jan Kørvells, butik på Kastrupvej på Amager i 2012, var hun nemlig plejehjemsleder i Dragør Kommune med 150 medarbejdere under sig. Efter at Marianne havde færdiggjort et stort byggeprojekt i kommunen, mente hun, at tiden var inde til et karriereskifte i en alder af 52.

- Det var nu eller aldrig, og det har jeg ikke fortrudt et sekund siden, siger Marianne Kørvell.

Før i tiden havde hun givet en hjælpende hånd med butikken og var især faldet for kontakten med kunderne. I 2016 var arbejdslivet i butikken kommet så meget ind under huden på Marianne Kørvell, at hun overtog sin mands butik. Nu med manden som sin højre hånd og partner. Og samme konstellation er også tilfældet i den nye Rema 1000 på Amager Strandvej, som parret åbnede 20. februar i år.

- Vi blev enige om, at det gav god mening, at vi byttede roller. Det har vi været helt afklarede med, og det kører fantastisk. Vi driver jo den nye butik sammen. Det gjorde vi også før. Vi har forskellige kompetencer, så jeg behøver ikke at kunne det hele selv.

- Det er i det hele taget vigtigt for mig, at jeg har nogle mennesker omkring mig, der kan tage ansvar og løse opgaverne selv, så det ikke hele tiden falder tilbage på mig. Sådan har jeg altid arbejdet, siger Marianne Kørvell.

Andre typer kunder

Mariannes mand blev selvstændig købmand tilbage i 2008, så samlet set har parret stået i spidsen for en Rema 1000 i 12 år. På et tidspunkt i karrieren, hvor andre så småt spekulerer på tilbagetrækning og livet som pensionist, valgte parret at tage imod en ny udfordring, da muligheden opstod. Blot en kilometer fra deres tidligere butik har Rema 1000 netop åbnet en spritny butik for foden af Amager Strandpark med udsigt ud over Øresund og med en Lidl som meget nær nabo.

Rema 1000-butikken på Kastrupvej var efterhånden bygget ud i tre omgange, og selv om parret stort set kendte alle kunder og endda endnu bor ovenpå butikken, var fristelsen for at stå i spidsen for en helt ny butik for stor til bare at lade passere. Trods den korte afstand mellem de to butikker er der alligevel store forskelle, fortæller Marianne.

- Det er nogle helt andre kunder. Her betaler folk 250.000 kr. for en parkeringsplads oveni prisen på lejligheden. Så betyder det altså ikke så meget, om pizzaen er på tilbud eller ej. Og der er rigtig mange børnefamilier, som er meget bevidste om laktose- og glutenfri mad og økologi, og vi har gudskelov et meget stort udvalg af lige præcis de varer, de efterspørger. Og det får vi også rigtig meget ros for, siger Rema-købmanden på turen rundt i den nye butik.

Kundernes køleskab

Denne onsdag sidst på formiddagen er der omkring 30-35 kunder i den 740 kvadratmeter store butik. En del unge benytter skolefrikvarteret til at få stillet sulten, men der er også mange pensionister forbi. Nogle for første gang, andre på genvisit.

Marianne Kørvell erkender, at der skal kæmpes hårdt for at skabe synlighed i lokalområdet. Til gengæld får butikken nærmest en enorm kundestrøm forærende, når folk begynder at valfarte til naboen, Amager Strandpark, om få måneder.

- Det kommer til at betyde rigtigt meget for os, og vi skal være endnu hurtigere til at omstille os og være på forkant, alt efter vejrudsigten. Heldigvis kan vi få ekstra kølekapacitet til flere kolde drikke, når vi først rammer sommeren, siger Marianne Kørvell.

Hun fortæller, at starten har været ”meget, meget tilfredsstillende”, men hun er også indstillet på, at der skal kæmpes hårdt for at blive en succes. En af de ting, Marianne og hendes mand er blevet mest overrasket over i startfasen, er, hvor få der kører efter tilbud. Og det vil også betyde noget for den måde, hvorpå butikken indkøber varer.

- Omvendt skal kunderne jo heller ikke gå forgæves. Vi skal være kundernes lokale køleskab, siger hun.

En livsstil

Den nyåbnede butik har fem ud af i alt 35 medarbejdere med fra Marianne og Jans gamle butik Som souschef har Marianne ansat en ny ung mand med Netto-baggrund, der selv har købmandsambitioner, og som er vant til lidt andre arbejds- og indkøbsprocesser.

For i Rema 1000 sker varebestillingerne langt fra af sig selv.

- Han får også lov til at tage nogle beslutninger, som set bagefter måske ikke var de bedste, men han lærer af at tage en beslutning, som er lidt skæv. Og det skal der også være plads til. Og vi kan jo også blive enige om noget, vi bare synes er en smaddergod idé, men som kan ende med at blive en stor fiasko. Og så er det vores fælles ansvar, siger Marianne.

Før åbningen af den nye butik på Amager Strandvej skrev Marianne en ny femårig franchisekontrakt med Rema 1000, men det selvstændige købmandsliv behøver så absolut ikke slutte om fem år.

- Det kommer helt an på, hvordan det ser ud på det tidspunkt. Det kan også være, vi siger: vi har gjort det, vi skal. Nu går det jo godt, så hvorfor skulle det ikke også gøre det om fem år, siger Marianne.

Hun har et klart råd til andre kvinder bag Rema 1000-købmænd, der tygger på at gå med manden i forretningen.

- Jeg kan kun anbefale at gøre det, men det er også vigtigt, at man har noget hver for sig, udover Rema 1000. Rema 1000 kommer hurtigt til at fylde det hele og bliver en livsstil, fordi man er glad for det: mit Rema-liv. Men man har også brug for at få tømt hovedet en gang imellem, siger hun.

Opdateret 10. nov 2020