Ekskøbmand finder Remas beskyttelse værdiløs
Ifølge Retten i Horsens lykkedes det ikke tidligere Rema-købmand René Ipsen og hans advo-kat at føre afgørende bevis for påstanden om, at Rema 1000 brød den franchisekontrakt, som de daværende parter indgik i efteråret 2009. En afgørelse, der skuffer Ipsen, og som han lige nu tygger på, om han skal anke eller acceptere.
Ifølge dansk lovgivning står det parterne frit for at aftale indholdet i en franchisekontrakt. Alligevel kritiserer René Ipsen den eneste lille passage i Rema 1000 franchisekontrakt, som beskytter eksisterende Rema 1000-købmand imod andre Rema-butikker.
- For en organisation af den størrelse og med den dominans, som Rema 1000 har på fran-chiseområdet, så synes jeg, at det bringer dem i et meget dårligt lys, når det eneste lille afsnit, omhandlende en form for beskyttelse af købmanden, viser sig at være så diffus, som flere eksperter har påpeget. Det har vist sig at være værdiløs, mener René Ipsen.
Han fremfører i en kritik af rettens afgørelse, at han ikke kan forstå, at retten mener, at en tilbagegang i omsætningen på 6 mio. kr. ikke er ”væsentlig”, ligesom han har svært ved at forstå rettens vurdering af, at det var konkurrencen fra nye Kiwi, Fakta og Netto-butikker, der var årsag til omsætningsfaldet i hans butik.
- De daglige omsætningstal viser, at butikkens omsætning er upåvirket af den fremmede konkurrence fra Kiwi, Fakta og Netto både på åbningsdagen såvel som ugerne efter. Men da Rema Erantisvej åbner, ses et stort fald i omsætningen i ugerne efter, og den går fra indeks 105 og ender på 78, inden at butikkens omsætningen tydeligt rejser sig markant igen i forbindelse med, at der lukker en Rema i Fensmark (nabobyen, red.). Det har jeg svært ved at se, at retten tager med i sine overvejelser, lyder det fra René Ipsen.
Langt fra hinanden
Henrik Burkal har tidligere oplyst til Dansk Handelsblad, at han gerne havde undværet retssagen, men at parterne var så langt fra hinanden, at det var uundgåeligt ikke at ende i retten.
Ipsen har ikke oplevet, at Rema 1000 har været synderligt interesseret i at indgå forlig i sagen, efter partnerne havde et forligsmøde for to år siden.
- Dengang sagde jeg til min advokat, at såfremt jeg fik dækket sagsomkostninger, og hvis vi kunne forhandle os frem til et beløb, der lå imellem de erstatningskrav, som jeg dengang rejste, og Rema 1000 ændrede i kontraktens formulering, så ville jeg forlige, fortæller René Ipsen.
- Alt i alt konstaterer jeg, at første del af kampen er tabt, og jeg vil sammen med min advokat og rådgivere nu bruge tid til at gennemtænke næste skridt, siger René Ipsen.
Efter byrettens afgørelse skal René Ipsen betale sagens omkostninger på lidt mere end 90.000 kr. Et beløb, der reelt betyder, at René Ipsens selskab går konkurs, såfremt han ikke tilfører yderligere kapital. Rema 1000 afviser at kommentere på, hvad de betegner som interne forhold.