Egne talenter skal sikre fødekæden til Rema-butikkerne

Reitan 12. mar 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Michael Hjuler

Hvis Rema 1000’s ambitioner om at åbne 15-20 nye dagligvarebutikker om året skal holde stik, kræver det en stabil pipeline af nye købmænd til at styre kædens lokationer.

Det er dog ikke nok ”bare” at fylde de nye stillinger som løbende opstår, lyder det fra adm. direktør Henrik Burkal, som årligt skal bruge op mod dobbelt så mange nye købmænd til at dække kædens behov.

- Behovet slutter ikke med de nye butikker. Hvis vi medregner den naturlige, ender vi med et behov i omegnen af 50 nye købmænd om året, fortæller Henrik Burkal.

Overhaler Fakta på butikker

I skrivende stund har Salling Groups discountkæde Netto flest butikker med 515, mens Coops Fakta indtager andenpladsen med 358 butikker. Det er dog blot et spørgsmål om tid, før Rema 1000 overhaler Fakta.

For mens Netto i snit åbner 12 nye butikker om året, er Coops Fakta-strategi ikke at skabe vækst ved at åbne flere nye butikker. Ved udgangen af 2019 havde Rema 343 danske butikker, men i årets første to måneder er det tal vokset til 346.

Indfrier kæden egne vækstambitioner på 15-20 butikker årligt, vil Rema derfor ved udgangen af 2020 sandsynligvis have indhentet Fakta. Ifølge Remas eget estimat har man i det forgangne år formået at hæve markedsandelen fra 14,4 pct. i 2018, til at kæden ved udgangen af 2019 sad på 15,5 pct. af det danske dagligvaremarked.

Til at dække de ledige stillinger har Rema derfor blandt andet et 2-årigt uddannelsesforløb, som til dagligt går under betegnelsen ”talentholdet”. Ifølge Henrik Burkal er der på 56 kandidater på uddannelsen, hvoraf halvdelen efter planen skal færdiggøre forløbet hvert år.

- Størstedelen af kandidaterne, som optages på talentholdet, færdiggør også forløbet - og hovedparten af dem får så ansvaret for deres egen butik. Selvom det ikke dækker hele behovet for nye købmænd, så lægger det en god bund, hvor vi også ved, at de kan løfte opgaven. Samtidig har vi i dag 271 elever fordelt i vores butikker, hvilket også giver et godt fundament for fremtiden, forklarer han.

Lønsikring for købmænd udefra

Sideløbende med talentholdet har Rema 1000 også årligt godt 650 købmænd og souschefer på forskellige ledelsesseminarer og træningsforløb, mens man tilbage i 2017 etablerede et system, som skulle lette adgangen for nye købmænd fra konkurrerende kæder.

I samarbejde med købmandsfonden KFI etablerede Rema dengang indslusningsmodeller for erfarne ledere udefra, som via støtte fra KFI kan reducere et indtægtsdyk fra f.eks. en varehuschef-løn under det træningsforløb, som alle fremtidige Rema-købmænd skal gennemgå.

- Indslusningsmodellen gør, at vi også er en attraktiv mulighed for ledere, som overvejer at blive købmænd i Rema 1000. Ordningen opvejer – langt hen ad vejen – det løngab, der måtte være i overgangsfasen, lyder det fra Henrik Burkal.

På landsplan beskæftiger Rema 1000 Danmark i omegnen af 13.400 ansatte, hvor hovedparten er på deltid, hvilket især dækker over butiksansatte.

Opdateret 10. nov 2020