Madspildssamarbejde fortsætter: 363 ton æbler bliver til most frem for kompost
-
I alt fandt 363 ton overskudsæbler fra private haver vej til mosteriet Ørbæk på Fyn i forbindelse med kampagnen "Årets Ævlerov". Kampagnen er et samarbejde mellem Ørskov, der ejes af Orskov Foods, Stop Spild Af Mad og Rema 1000, som sælger de færdige produkt i kædens butikker.
Samarbejdet mellem Ørbæk Mosteri, ejet af Orskov Foods, dagligvarekæden REMA 1000 og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad fortsætter i 2021 efter en vellykket afvikling af "Årets Æblerov".
I alt 363 ton overskudsæbler fra private haver på Fyn er blevet omdannet til 316.084 liter æblemost, som siden hen er solgt gennem Rema 1000's butikker rundt om i landet.
Det skriver Stop Spild Af Mad i en pressemeddelelse.
- Vi er rigtigt glade for samarbejdet med Orskov Foods og Rema 1000. Det er positivt at se, at både danske haveejere, de store og toneangivende virksomheder og producenter går forrest i kampen mod madspild og skaber konkrete og målbare resultater, siger Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad.
Siden 1938 har Ørbæk Mosteri lavet most på æbler fra danske private haver. For hver 10 kilo æbler får haveejerne 1 liter æblemost retur. Æblemosten er ganske populær og er udsolgt i alle de Rema 1000 butikker, som sælger “Årets Ævlerov”. Samarbejdet støtter også foreningen Stop Spild Af Mad’s fortsatte arbejde i kampen mod madspild.
- Det har altid ligget i vores DNA, at vi vil undgå spild. Derfor er vi også rigtig glade for, at “Årets Ævlerov” har haft held med få forbrugerne til at se det gode i at vælge en dansk æblemost, der både giver god smag i munden fordi den smager godt, og fordi den er med til at reducere madspild. Derfor er vi også meget begejstrede for, at vores samarbejde med REMA 1000 har resulteret i, at vi nu kan støtte foreningen Stop Spild Af Mad, så de kan fortsætte deres vigtige arbejde, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, salgschef hos Orskov Foods.
Stop Spild Af Mad har udover samarbejdet med Orskov Foods også en række andre erhvervssamarbejder omkring madspild. Blandt andet med rodfrugtsproducenten Danroots og Danmarks største tomatproducent Alfred Pedersen & Søn, hvor parterne i november 2020 i alt havde reddet 370 ton tomater, som blandt andet blev solgt i Rema 1000 og Salling Groups butikker.