Stort dyk i detailsalget i Sverige

Politik og samfund 29. mar 2023 -
This describes the image
Foto: ICA
  • Dansk Erhverv: En økonomisk recession i Sverige er ikke godt nyt for dansk økonomi

Netop offentliggjorte tal fra Sverige viser, at detailsalget faldt med 1,2 pct. i februar, når der korrigeres for prisudvikling og normale sæsonudsving. Tilsvarende tal fra Danmark viser et mere beskedent fald på 0,3 pct.

Detailsalget i Sverige er nu faldet med hele 9,4 pct. over det seneste år. 

- Det er et ekstremt voldsomt fald, der aldrig tidligere er set i statistikkens levetid siden 1992. Til sammenligning er detailsalget i Danmark faldet med 4,3 pct. over det seneste år, skriver cheføkonom Tore Stramer, Dansk Erhverv.

Det historiske fald i detailsalget i Sverige vidner ifølge Dansk Erhverv om, at de svenske forbrugere er ekstraordinært hårdt ramt af inflationskrisen. Inflationen lå på hele 12 pct. i februar, hvilket er det højeste niveau i 32 år. 

Det seneste år er fødevarepriserne i Sverige steget med over 20 pct. 

Den svenske krone handles samtidig på de svageste niveauer over for euroen i godt 12 år. 

- Men den største møllesten om halsen på de svenske forbrugere er utvivlsomt de nuværende meget høje svenske renter. Udbredelsen af de variabelt forrentede lån er meget stor i Sverige, hvorfor rentestigningerne slår meget direkte ind i svenskernes privatøkonomi, siger Tore Stramer.

Han forudser, at den svenske økonomi desværre en hård tid i møde, hvor en længerevarende recession ikke kan udelukkes. 

Sverige er Danmarks tredjestørste eksportmarked med en årlig eksport på over 125 mia. kr., der skaber ca. 71.000 jobs i Danmark, så en recession hos broderfolket er ifølge Tore Stramer ikke godt nyt for dansk økonomi.
 

Opdateret 30. mar 2023