Regeringen er klar til at lukke madspildstænketank
-
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) vil rydde op og spare næsten fem mio. kr.
Madspildstænketanken One\Third med den tidligere formand for Carlsbergs bestyrelse Flemming Besenbacher i spidsen kan stå foran en lukning. Regeringen vil spare næsten fem mio. kr. på de nuværende bevillinger til gastronomi og madspildsindsatser.
Det var den daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), som i foråret 2019 udpegede nanoprofessor Flemming Besenbacher som formand for den nye tænketank, der skulle arbejde for at gøre Danmark til frontløber, når det kommer til madspild og fødevaretab.
For nylig gentog Flemming Besenbacher på Linkedin tænketankens syv anbefalinger fra i fjor til regeringen:
”Hvert år smider vi 8,4 milliarder kroner ud i skraldespanden. Og ikke nok med det. Vi udleder 1,8 millioner tons CO2 helt unødigt. Kun på grund af vores madspild”.
Han opfordrer regeringen til en national madspildsstrategi, som skal forebygge og reducere madspild i samspil med alle led fra producent til forbruger.
Behov for hovedrengøring
Fødevareminister Rasmus Prehn siger til Altinget.dk, at i stedet for bare at fortsætte bevillingerne, prøver regeringen med forslag til finansloven at lave en hovedrengøring og se, hvilke behov der egentlig er.
- Det skylder vi også skatteborgerne, siger ministeren.
Ifølge Rasmus Prehn skal de varslede besparelser også ses i lyset af regeringens ambitioner om at bruge færre penge på konsulenter.
Den nuværende bevillingsramme på 10 mio. kr. foreslås ændret til en nye fælles pulje til gastronomi og madspildsinitiativer på 5,2 mio. kr. I den nuværende ramme, der udløber i 2022, er der sat 2,3 mio. kr. af til madspildtænketanken One\Third.
Rasmus Prehn peger ifølge Altinget.dk på, at det i stigende grad er private kræfter i blandt andet Fødevarebanken, Stop Spild Lokalt og Stop Spild Af Mad, der løfter nogle af de samme opgaver.
Ministeren siger også, at han ikke har lagt sig endelig fast på konklusioner og er parat til at gå i dialog med berørte parter.
Selina Juul, som er stifter af Stop Spild Af Mad, har gennem otte år har lobbyet for en tænketank. Og hun hæfter sig ved, at der i en krisetid stadig er sat midler af til kampen mod madspild og efterlyser samtidig en madspildfond, der kan understøtte aktiviteter i de frivillige foreninger.
- Fondsideen har jeg arbejdet på de seneste seks år. Hvis kampen mod madspild alene er afhængig af frivillige og ildsjæle, så vil indsatsen på sigt kunne tabe pusten, siger hun til Dagligvarehandlen.
Forbud mod madspild skudt til hjørne
Op til folketingsvalget i 2019 var det en mærkesag for Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen at indføre et forbud mod madspild senest i 2021. Som statsminister har hun endnu ikke taget et sådant initiativ.
Rasmus Prehn henviser ifølge Altinget.dk til, at der ikke er de bedste erfaringer med lovgivningsinitiativer i Spanien og Frankrig om at forbyde madspild.
Han siger også, at erfaringen fra Danmark viser, at det er bedre at lave alliancer og frivillige aftaler med de mange private initiativer.
DSK har efterlyst rationalisering
Adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd, DSK, hilser ministerens tilkendegivelser for særdeles velkomne.
- Vi har igennem lang tid efterlyst en evaluering og rationalisering af alt det i øvrigt gode arbejde, som sker på disse fronter med henblik på effektivisering og større gennemslagskraft. Her kan man virkelig sige, at for mange kokke har fordærvet maden. Så godt med et kritisk syn, som vi gerne bidrager til, siger John Wagner.
DSK står bag madspildsprisen ”Stræberen”, der senest blev givet til Anders René Jensen, der til daglig er indkøbs- og marketingdirektør i Rema 1000. Prisen er også blev givet til H.K.H. Prinsesse Marie, bestyrelsesformanden i Stop Spild Af Mad, Selina Juul, og områdechef i Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen.
- Hvad angår forbud mod madspild, så viser erfaringerne fra Frankrig, at den slags er en politisk illusion og bare medfører en slags Sorteper-spil. I øvrigt medvirker de stærkt stigende priser på madvarer – på både godt og ondt – til, at der aldrig har været gjort en større indsats fra jord til bord for at undgå madspild end netop nu, siger John Wagner.