Priserne på fødevarer stiger marginalt i marts

Politik og samfund 10. apr 2024 -
This describes the image
Samlet forbedrer de ca. 400 butikker ejet af selvstændige brugsforeninger resultatet i år i forhold til 2022, hvor underskuddet lød på næsten 200 mio. kr.  Foto: Flemming Effersøe
  • Dansk Erhverv forudser, at inflationen i løbet af 2024 vil stige til godt tre procent

Det seneste år er priserne på fødevarer og ikke alkoholiske drikkevarer faldet med 0,8 pct målt på perioden fra marts til marts.

Nu viser nye tal fra Danmarks Statistik, at fødevarepriserne igen kravler opad. Fra februar til marts i år er priserne steget med 0,6 pct.

Den lidt højere samlede inflation på 0,9 pct. i marts i forhold til samme måned sidste år skyldes især prisændringer på tøj, gas og elektricitet. Tjenester er i gennemsnit steget 3,5 pct. det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje. 

Derimod er varer i gennemsnit faldet 1,7 pct. det seneste år, hvilket især skyldes prisfald på elektricitet. 

Dansk Erhverv: Mere pres på inflationen

- Selv om inflationen fortsat ligger stabilt på et forholdsvis lavt niveau, så kan det meget vel være stilheden før en ny inflationsbølge, siger cheføkonom Tore Stramer, Dansk Erhverv, i en kommentar til inflationstallene.

Det forklarer han med, at inflationspresset er begyndt at stige både i Danmark og i udlandet. 

Tore Stramer forudser, at inflationen vil bevæge sig hen mod og lige over tre pct. ved slutningen af året.  

- Lønvæksten er kraftigt tiltagende herhjemme og nåede i starten af året det højeste niveau siden 1988. Det bidrager i væsentlig grad til at øge virksomhedernes omkostninger, der i forvejen befinder sig på et højt niveau efter energikrisens rasen i slutningen af 2022 og starten af 2023, siger Tore Stramer. 

På den baggrund forventer Dansk Erhverv, at mange virksomheder vil øge deres priser i den kommende tid, hvilket igen presser forbrugerprisinflationen op hen over de kommende måneder. 

Opdateret 11. apr 2024