Nedlukninger har kostet centre op mod 25 mia. kr. i tabt omsætning

Politik og samfund 22. sep 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Denman
  • Besøgstallene i landets shoppingcentre faldt med 50 pct. under corona-nedlukningerne sidste år. Mange centerbutikker er truet på eksistensen  

Skrevet af: Søren Tougaard

Corona har ramt flere brancher særdeles hårdt. Landets shoppingcentre blev f.eks. ramt langt hårdere end strøgbutikkerne, fordi centrene var omfattet af længere perioder med nedlukninger sidste år.

Nu viser en ny analyse fra erhvervsorganisationen EjendomDanmark, hvor dyr corona-nedlukningerne var for butikkerne i storcentrene – og det er ikke småbeløb:

20-25 mia. kr. mistede centerbutikkerne i omsætning grundet nedlukningerne.

Butikkerne i de danske storcentre omsætter estimeret for op mod 70 mia. kr. om året, lyder vurderingen fra EjendomDanmark. 

- Det er voldsomt at se den samlede regning. Så store tab indhenter du ikke, og der er ingen lette løsninger. Coronatiden var en barsk periode for både butikkerne og centre. Heldigvis stod man de fleste steder sammen om at finde en vej igennem krisen. Men vi skal også som samfund erkende, at der er områder, hvor kampen mod corona har haft meget store konsekvenser, siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Centerbutikkers liv er truet

Besøgstallene faldt med ca. 50 pct. under de otte måneders nedlukninger af storcentrene.

Efterfølgende har centerbutikkerne har mere end svært ved at få kompensation på grund af teknikaliteter og juridiske spidsfindigheder i hjælpepakkernes opsætning, lyder det fra EjendomDanmark, der vurderer at mange centerbutikkers fremtid er truet. 

- Udskudt moms og en dækningsafgift er to faktorer, der lurer forude. Det skal ikke underkendes, at det kan blive svært for mange virksomheder, når de regninger skal betales. For selv med f.eks. Folketingets aftale om tilbagebetaling af den udskudte moms vil flere - særligt de små - butikker blive udfordret, siger Jannick Nytoft.

Landets storcentre omsætter estimeret for 60-70 mia. kroner om året.

 

Opdateret 22. sep 2021

Vil du vide mere?