Nationalbanken fremtidssikrer kontanter - 1000 kr.-sedlen udfases i 2025

Politik og samfund 30. nov 2023 -
This describes the image
Nationalbanken vil komme med en ny seddelserie. 1000 kr. sedlen udløber i fra 1. juni 2025.  Foto: Colourbox
  • Kontanterne forbliver trods stort fald i kontanter i butikkerne. 1000 kr.-sedlen bliver ugyldig fra 1. juni 2025. Det sker bl.a. for at gøre hvidvask sværere for kriminelle.

Skrevet af: Søren Tougaard

Der er fortsat brug for kontanter i Danmark – også i fremtiden. Det mener Nationalbanken på baggrund af en ny analyse. Fra 1. juni 2025 vil 1000 kr.-sedlen dog ikke længere være gyldig som betalingsmiddel. 

Kontanter anvendes i dag til ca. 10 pct. af betalingerne i de fysiske butikker, og 90 pct. af alle betalinger med kontanter i butikkerne er på under 500 kr.

Hvidvaskreglerne forbyder samtidig større kontante betalinger. 1000-kronesedlen er derfor ikke vigtig for borgernes mulighed for at bruge kontanter til betalinger, lyder det fra Nationalbanken. Samtidig vurderer bl.a. politiet, at 1000-kronesedlen i højere grad end andre sedler anvendes i forbindelse med økonomisk kriminalitet af forskellig karakter.

Regeringen har i den forbindelse oplyst, at den vil fremsætte lovforslag om at nedsætte kontantgrænsen fra de nuværende 20.000 kr. til 15.000 kr.

- Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger. Og så lytter vi naturligvis også til de bekymringer og ønsker, der er fra politiet, den finansielle sektor og detailhandlen i forhold til 1000-kronesedlen, siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Frem til og med 31. maj 2025 kan 1000-kronesedlen fortsat anvendes i butikkerne eller indsættes i pengeautomater og egen bank i overensstemmelse med reglerne for hvidvask.

Bevar kontanter

Nationalbanken oplyser desuden, at der vil komme en ny seddelserie. Det er planen at lancere de nye sedler i 2028-29.

- For at sikre, at kontanter også fremover er et sikkert og effektivt betalingsmiddel, må pengesedlernes udformning og sikkerhedselementer være på forkant med den teknologiske udvikling. Det er det, vi vil sikre med en ny seddelserie, og det er helt i tråd med, at der historisk er blevet udviklet nye serier, i takt med at teknologien har udviklet sig, siger Christian Kettel Thomsen.

Forud for udstedelsen af den nye seddelserie har Nationalbanken i fælles forståelse med erhvervsministeren besluttet også at udfase alle ældre pengesedler udstedt før 2009.

- De gamle sedler er vanskelige at håndtere for detailhandlen og for bankerne, fordi sedlerne ikke lever op til nutidens standarder. Derfor har vi besluttet, at det er mest hensigtsmæssigt at tage de gamle sedler ud af cirkulation. Når den nye seddelserie sendes på gaden i 2028-29, vil også den nuværende serie med broer og oldtidsfund blive udfaset efter en periode, så vi kun har én gyldig seddelserie, siger Christian Kettel Thomsen

Grønland anvendes samme seddelserier som i Danmark. Når ældre danske pengesedler og den nuværende 1000-kroneseddel bliver ugyldige efter 31. maj 2025, bliver disse pengesedler således også ugyldige i Grønland.

Færøerne har deres egne pengesedler, som har samme værdi og format som de danske pengesedler. Initiativerne for danske pengesedler gør ikke de færøske seddelserier ugyldige, oplyser Nationalbanken. 

Opdateret 1. dec 2023