Detailhandlen presser på for genåbning fra marts

Politik og samfund 22. feb 2021 -
2 min læsetid
This describes the image
Foto: Dansk Erhverv
  • Detailhandlen er økonomisk meget hårdt presset på grund af corona-restriktionerne. Derfor foreslår Dansk Erhverv, at udvalgsvarehandlen genåbner fra 1. marts. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Statsminister Mette Frederiksen har i weekenden varslet, at der allerede i dag fra i dag kan komme nyt om, hvordan samfundet kan begynde at udfase flere af de restriktioner, som foreløbig gælder frem til 1. marts. 

I to måneder har store dele af detailhandlen været tvangslukket. Ifølge Børsens oplysninger har store kæder som Jysk, Elgiganten og Bog & Idé for nyligt været til møde med departementscheferne i Erhvervs- og Justitsministeriet, hvor de tilkendegav, at butikkerne snart på åbne igen. Samme holdning deler Michael Grene, adm. direktør i Søstrene Grene, skriver avisen.  

At nedlukningen har alvorlige økonomiske konsekvenser for mange erhvervsdrivende, viser nye tal fra bracheforeningen Dansk Detail, der repræsenterer ca. 2000 butikker. I januar har skobutikkerne tabt lidt over 95 pct. af omsætningen i forhold til januar 2020, mens tøjbutikkerne har mistet 73 pct. af omsætningen.

Dansk Erhverv: Butikker skal genåbne  

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mener man også, at det er tid til at genåbne Danmark. Derfor er Dansk Erhverv netop kommet med syv forslag til, hvordan genåbningen kan ske.  

- Vi foreslår blandt andet, at udvalgsvarehandlen og de liberale erhverv genåbner den 1. marts. Detailhandlen og de liberale erhverv har gjort en kæmpe indsats for at skabe et ordentligt miljø med afstand, afspritning mv. Vi mener, at både store og små butikker skal have mulighed for genåbning, så handlen spredes ud og butikkerne får en chance for at drive deres forretning forsvarligt, skriver Brian Mikkelsen på Twitter. 

Samtidig efterlyser Dansk Erhverv en plan for, hvordan samfundet senere kan genåbne oplevelsesindustrien, sport, kultur, restauranter, cafeer mv. på forsvarlig vis. 

Opdateret 22. feb