Danmark har fået pladsen for bordenden i global kamp mod madspild

Politik og samfund 28. apr 2021 -
This describes the image
Maibritt Agger, afdelingschef i Dansk Standard Foto: Dansk Standard
  • Danmark har netop fået igennem, at der skal udarbejdes internationale ISO-standarder for at reducere madspild

Danmark er på verdenskortet mod madspild med blandt andet Stop Spild Af Mad-pioneren Selina Juul, der har modtaget flere internationale priser.

Nu får Danmark også en plads for bordenden, når der skal udarbejdes fælles internationale ISO-standarder for at reducere madspild.

Det er med Dansk Standard på formandsposten, at Danmark skal sikre et højt ambitionsniveau, og at danske virksomheder får den konkurrencemæssige fordel ved at være med til at sætte fremtidens markedskrav.

De internationale standarder skal udvikles i ISO, der har 164 medlemslande fra hele verden.

- Styrken ved netop at lave globale standarder er, at vi får lavet nogle retningslinjer, der går på tværs af lande og forsyningskæder. Verdens fødevareproduktion er nemlig i dag meget mere international, end de fleste af os måske lige tænker over. Derfor er der brug for fælles globale løsninger, og vi har i Danmark et stort ansvar for at gå forrest, siger Maibritt Agger, afdelingschef i Dansk Standard.

På globalt plan spildes hvert år 1,6 milliarder ton mad, og det udgør et stort problem for klima og miljø.

- Madspild spiller en kæmpe rolle i verdens klimaudfordring. Jeg er superstolt af, at vi i Danmark på denne måde underbygger vores førerposition, når det handler om at tage problemet med madspild seriøst og bidrage til at finde løsninger. En fælles ISO-standard har potentiale til at blive den afgørende brik, der gør det muligt for verdenssamfundet at bekæmpe madspild i fællesskab, siger fødevareminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.

Opdateret 28. apr 2021