Cigaretter kan blive endnu dyrere

Politik og samfund 22. jun 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Colourbox
  • DSK og Dansk Erhverv vil øge prisen på cigaretter mod bedre grænsekontrol og begrænsning af køb i udlandet

Med et usædvanligt udspil foreslår De Samvirkende Købmænd (DSK) og Dansk Erhverv ifølge Politiken  at lade afgifterne på cigaretter stige yderligere med prisudviklingen.

Men det bliver ikke en gratis omgang for regeringen, som tager hul på anden del af sundhedsforhandlingerne.

De to erhvervsorganisationer frygter stigende grænsehandel, hvis en inflationssikring af priserne på tobak ikke bliver ledsaget af øget grænsekontrol, og det skal kun være muligt at købe 200 styk cigaretter mod i dag 800 styk i et andet EU-land.

Med aftalen om finansloven for 2020 blev afgiften for cigaretter hævet til en udsalgspris på først cirka 55 kroner og i begyndelsen af 2022 til 60 kroner for en pakke med 20 cigaretter. På nuværende tidspunkt er der ikke planer om at hæve prisen yderligere.

Ifølge Peder Hvelplund fra Enhedslisten, som gerne ser stigende afgifter og højere salgsaldersgrænse på tobak, så viser de regnemodeller, man bruger i Finansministeriet, at man skal man ud og finde et forholdsvis stort milliardbeløb for at kunne dække provenutabet.

- Yderligere afgiftsstigninger kræver, at der også bliver sat ind på andre områder, så danskerne ikke ender med at handle deres cigaretter i udlandet eller på ulovlig vis, siger chefkonsulent Stine Sjølund Blok, Dansk Erhverv, til Politiken.

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK, understreger, at forslaget er en indeksering, hvilket vil sige, at afgiften følger den almindelige prisudvikling i samfundet.

- Vi er glade for, at Dansk Erhverv samtidig støtter vores flere år gamle forslag om, at rejsegodsbestemmelserne skal ændres så der maksimalt må medbringes 200 cigaretter fra andet EU-land. Præcis som man gør i Frankrig, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Opdateret 22. jun 2022