Tidligere koncernchef i Dagrofa og ansvarlig for Netto England fylder 70 år

Navne 2. apr 2024 -
This describes the image
Foto: Keld Navntoft
  • Få har et mere indgående kendskab til dansk dagligvarehandel end Henrik Gundelach, som den 13. april fylder 70 år. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Trods en dåbsattest, der snart runder 70 år er Henrik Gundelach fortsat dybt engageret i dagligvarebranchen. Nu som underviser og forsker på CBS i international handel, strategi og forretningsudvikling og indtil årsskiftet sagkyndig dommer i Sø- og Handelsretten.

Tilbage i 1971 begyndte Henrik Gundelach karrieren som lærling i det nu hedengangne Irma, hvorefter han via blandt andet Fakta i 1982 kom til Netto og dermed Dansk Supermarked, nu Salling Group.

Samtidig supplerede han butiksuddannelsen med to HD’er og en MBA fra Insead i Frankrig og tilføjede dermed en teoretisk tilgang til dagligvarehandel, som han senere skulle komme tilbage til.

I 1989 flyttede han og familien til England, hvor Netto blev bygget op helt fra bunden. Tilbage i Danmark tog Gundelach fra 2003 fem år på leverandørsiden som adm. direktør i bl.a. kosttilskudsvirksomheden Dansk Droge, hvorefter købmændenes verden i 2008 kaldte på en redningsmand til Dagrofa.

Efter fem år fik han fremtidssikret koncernen med den norske dagligvaregigant, Norgesgruppen, KFI Erhvervsdrivende Fond og købmændene som aktionærer i det grossistselskab, som bl.a. står bag Meny, Spar og Min Købmand.

Med denne løsning havde Henrik Gundelach leveret, hvad mange på forhånd havde tvivlet på: At købmændene i Danmark for alvor kunne få et internationalt rygstød.

Det lykkedes for Gundelach ganske behændigt, hvorefter han med inspiration fra besøg hos Spar i Sydafrika søgte nye udfordringer i form af udviklingsprojekter i Afrika (produktion og distribution af sunde fødevarer) og undervisning og forskning på CBS.

Hans forskning drejer sig især om internationale virksomheders muligheder for at bidrage til reduktion af fattigdom i udviklingslandene. I 2021 forsvarede Gundelach sin ph.d.- afhandling om faktorer, som er afgørende for udenlandske virksomheders langsigtede tilstedeværelse i blandt andet Østafrika.

Henrik Gundelach blev i 2022 tildelt Ridderkorset for sin indsats i dansk erhvervsliv. Han er på 38. år gift med Marianne Gundelach. Efter mange år i udlandet har de i en årrække boet i Gentofte og har sammen tre børn. Udlængslen og interessen for internationale forhold er også smittet af på børnene. Parrets datter er lokalt gift og bosiddende i Tanzania, og en søn bor i England med sin sydkoreanske hustru.

Opdateret 2. apr 2024