Overskudsmad fra festival uddeles af FødevareBanken
-
På årets Roskilde Festival er 20 tons madvarer reddet fra at ende som madspild
Omkring 20 tons mælk, kød, brød og en masse andre madvarer er i år blevet reddet fra at ende som madspild på Roskilde Festival.
Da årets Roskilde Festival lukkede, rullede 80 frivillige ud tidligt søndag morgen for at samle uåbnet overskudmad. Selv om 20 tons fødevarer lyder af en del, er der i år indsamlet mindre overskudsmad per bod end der gjorde sidste år.
Seks kølebiler kørte rundt på pladsen i løbet af hele søndagen for at indsamle og registrere de mange fødevarer, som derefter blev sat på køl eller frost i seks 20-fodscontainere, indtil de skal uddeles af FødevareBanken i de kommende måneder.
Det store hold bag indsatsen er tilfreds med årets kamp mod madspild.
– Det er en kæmpe indsats og en stor dag, hvor det hele bare skal klappe, og heldigvis er det også i år gået lige efter planen, og vi har fået samlet en masse fødevarer, der ellers bare var røget i skraldespanden, siger Irina Bothmann, der sammen med kompagnonen Maria Abrahamsen driver virksomheden Rub og Stub, der har stået for årets indsats.
Maden gøres sporbar
Efter de mange tons mad er registreret, sikres det, at maden er sporbar.
– Det er et stort arbejde at registrere og logge alle fødevarerne, men det er nødvendigt, hvis der f.eks. skulle komme besked fra en producent om, at der er fundet bakterier i en fødevare. Maden bliver først og fremmest sat på køl, og herefter bliver en del af de indsamlede råvarer fragtet til køkkenet på skolen ZBC i Roskilde, hvor man forlænger holdbarheden ved at lave mad.
– Vi steger f.eks. oksekød af og fryser det ned, og vi laver spandevis af bechamel, fordi der er så meget mælk. Så får aftagerne det ud i pakker, så de kan samle deres egen lasagne. Det hele er en stor maskine, hvor alt skal køre, og vi ville ikke kunne gøre det uden samarbejdet med FødevareBanken, der står for at fordele maden, og vores køle- og frysecontainere, der sørger for at forlænge holdbarheden, siger Irina Bothmann.
I 2018 blev der indsamlet 23 tons madvarer på Roskilde Festival, i 2019 19 tons, i 2022 13 tons og i år 20 tons.