Milepæl for Dansk Retursystem: Nu er det gratis at drive pantsystemet

Miljø 24. jan 2023 -
This describes the image
Foto: Dansk Retursystem
  • Indtjeningen fra tomme dåser og flasker går nu lige op med udgifterne til at drive pant- og retursystemet

Hidtil har drikkevareproducenterne måtte betale for at få pant- og retursystemet til at løbe økonomisk rundt. Nu er der balance mellem indtægter og udgifter i Danmarks pantsystem, som drives non-profit af Dansk Retursystem.

Hver dag pantes 5,2 mio. flasker og dåser i Danmark. Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye drikke- og fødevareemballager.

Det sparer på jordens ressourcer, og det sparer klimaet for 210.000 tons CO2 årligt. 

Selv om det kun har været få øre pr. styk, er det nu lykkedes at gøre pantsystemet helt cirkulært økonomisk, og det kommer i sidste ende de danske forbrugere til gavn. I 2023 er det gratis for drikkevareproducenterne at få de tomme flasker og dåser håndteret i pantsystemet.  

Det skyldes, at udgifterne til indsamling og håndtering går op med de indtægter, Dansk Retursystem har fra f.eks. salg af de genanvendelige materialer.

- Plast, aluminium og glas fra flasker og dåser med pant er i en så høj kvalitet, at vi får en god pris for materialerne, når vi sælger dem til genanvendelse. Samtidig har vi effektiviseret pantsystemet, så det nu går i nul. På den måde viser vi, at cirkulær økonomi både er rentabelt og til gavn for klima og miljø, siger adm. direktør Lars Krejberg Petersen fra Dansk Retursystem. 

Gennem de seneste år er pantsystemet blevet billigere og billigere i drift. For fem år siden kostede det i gennemsnit 17 øre pr. emballage, for sidste år at falde til 3 øre - og altså et rundt nul i 2023.
 

Opdateret 25. jan 2023