Nyt samarbejde: Mere plastik skal genanvendes fra detailbranchen

Miljø 25. aug 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Koncerndirektør i Coop, Per Thau, er formand for styregruppen. Foto: Coop
  • Et ambitiøst nyt samarbejde mellem Miljøministeriet og detailbranchen skal sikre, at langt mere plastik fra butikker, supermarkeder og byggemarkeder bliver genbrugt og genanvendt

Skrevet af: Søren Tougaard

Miljøminister Lea Wermelin lancerer i dag et nyt samarbejde med detailsektoren, som skal sikre, at langt mere plastik fra butikker, supermarkeder og byggemarkeder genanvendes i stedet for at ende i forbrændingsanlægget. 

I 2025 skal al den plastikemballage, som detailsektoren selv er ansvarlig for, kunne genbruges eller genanvendes. 

Og flere engangsplastikprodukter skal væk fra hylderne. 

-  Vi producerer alt for meget plastik, der kun bliver brugt én gang. Så smides det ud og går op i røg. I Danmark er vi gode til at samarbejde om løsninger. Derfor har jeg taget fat sektor for sektor, med aftaler, som skal sikre, at mere plastik genanvendes. I landbruget. I byggesektoren. I hotel- og restaurationsbranchen. Og jeg er glad for, at vi i dag sætter gang i et vigtigt samarbejde med detailsektoren. Fra producenten til affaldsbehandleren, fra den lokale købmand til varehuset. Fra isenkræmmeren til byggemarkedet. Dette samarbejde er et godt skridt mod en cirkulær økonomi, siger miljøminister Lea Wermelin.  

Målet med samarbejdet er ikke at fjerne al plastikemballage fra hylderne. For det beskytter vores madvarer og sørger for, at mindst muligt går til spilde.

Men plastik skal bruges smartere og kunne bruges igen og igen. Eller i det mindste laves til ny plastik i stedet for at havne på forbrændingen. 

Bæredygtige løsninger

En styregruppe på tværs af detailbranchen skal sikre, at der bliver fundet konkrete løsninger på, hvordan mere plastik kan genanvendes og sikre, at de forskellige aktører i sektoren samarbejder om at indsamle og genanvende plastikaffaldet.

Formanden for styregruppen er koncerndirektør Per Thau fra Coop.

Herudover sidder der i styregruppen repræsentanter fra 15 øvrige virksomheder fra hele værdikæden: 

Salling Group, Lidl, Dagrofa, Aldi, Rema1000, Elgiganten, Matas, Imerco, Jysk, Bauhaus, Schou Nordic, Orkla Danmark, Ragnsells, Faerch Plast og Plus Pack.

- Til daglig konkurrer vi om at have de bedste varer. Men vi skal ikke konkurrere om, hvordan varen er pakket ind. Vi skal tværtimod samarbejde om at skabe løsninger for vores klima. Det er kun gennem fælles standarder og stærkt samarbejde på tværs af værdikæden, at vi lykkes, siger Per Thau. 

 

 

Opdateret 25. aug 2021

Vil du vide mere?