Usolgt brød skal indgå i nye fødevarer

Madspild 20. sep 2021 -
This describes the image
Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
  • Det daglige brød, som butikkerne ikke får solgt, skal genopstå som rasp, pasta og andre fødevarer. Det er målet med et nyt projekt. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Mange brød ender i affaldscontaineren, hvis de i løbet af dagen ikke formår at friste forbrugerne.

Et nyt projekt, der er økonomisk støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDUP) under Landbrugsstyrelsen med ca. 3,2 mio. kr., vil forlænge brødets levetid, når det ikke bliver solgt til forbrugerne i første omgang.

Kernen i projektet er at udvikle en maskine, der på få sekunder kan genkende forskellige typer brød på et samlebånd. 

Herefter skal brødet scannes for mug og bakterier, før det ender med at blive raspet, tørret og formalet, så det kan bruges til at lave pasta, knækbrød, myslibarer eller et helt fjerde produkt. Hele formålet er at undgå madspild og dermed få mest muligt ud af de ressourcer, der allerede er blevet brugt til at producere brødet.

- Det er god, dansk madtradition at genbruge gammelt brød til nye fødevarer. Nu forsøger vi ved hjælp af ny teknologi at overføre den tankegang til en større skala, siger projektleder Henrik Ottesen. 

Projektet er et bredt samarbejde mellem detailhandlen, produktionsvirksomheder og foreningen Stop Spild af Mad. I samarbejde med Coop Crowdfunding udvælges et antal Coop-butikker, som indgår i et testforløb.

Opdateret 20. sep 2021

Vil du vide mere?