Opfordring til danskerne: Skru ned for mængden af mad på tallerkenen

Madspild 20. sep 2021 -
This describes the image
Foto: Kræftens Bekæmpelse
  • Halvdelen af danskerne spiser op, selv om de er mætte, viser en undersøgelse fra YouGov

Skrevet af: Søren Tougaard

Når vi indtager et måltid ender det ofte med, at vi spiser op, selv om vi faktisk er mætte. 

En ny undersøgelse som YouGov har lavet for Coop Analyse og forebyggelsesindsatsen Ja tak, lidt mindre viser, at 51 pct. af danskerne spiser op, selv om vi er mætte. Når vi er hos venner og familie eller på restaurant, er tallet endnu højere. Her svarer henholdsvis 62 og 54 pct., at de spiser op trods mæthed. 

This describes the image

Ifølge Susanne Tøttenborg, projektleder for Ja tak, lidt mindre og seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse fortæller undersøgelsen to ting: at portionerne ofte er for store, og at det at spise op ligger dybt forankret i os. 

Hun opfordrer i stedet til at skrue ned for madmængden på tallerkenen. 

- Madspild optager med god grund mange mennesker. Men det er altså lige så meget madspild at spise resten på tallerkenen, efter man er mæt, som det er at smide det ud. Man bruger i virkeligheden sig selv om skraldespand og får måske ovenikøbet overvægt. Løsningen på madspild er ikke at spise op, men mindre portioner, siger Susanne Tøttenborg.

Ændring af madkulturen

Både fødevareproducenter, detailhandel, restauranter, cafeer og kantiner kan bidrage til en madkulturændring og gøre portionerne mindre. 

- Vi skal i Danmark lade os inspirere af andre landes madkulturer, hvor det ikke er kutymen at spise sig overmæt, men en dyd at servere højere kvalitet i mindre portioner. Med den tilgang kan virksomheder og detailhandlen bidrage ved at udvikle produkter, der understøtter et kalorieindtag, der er med til at sikre en vægt i balance hele livet, siger branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer.

Ja tak, lidt mindre er et partnerskab i regi af Rådet for sund mad. Der er 19 partnere, der blandt andet tæller 7-Eleven, Bryggeriforeningen, Coop, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer, Fødevarestyrelsen, Kost og Ernæringsforbundet, Landbrug & Fødevarer og Kræftens Bekæmpelse. 

 

 

 

 

Opdateret 20. sep 2021

Vil du vide mere?