Rapport: Mad for otte milliarder kroner ender i skraldespanden
-
Madspildet påvirker klimaet med 1,8 mio. tons drivhusgasser om året, svarende til 18 gange belastningen fra indenrigsflyvning før corona
Hele vejen igennem forsyningskæden - fra producent til forbruger - er der hvert eneste år et enormt madspild, der især belaster klimaet.
Men madspildet er heller ikke til nogen som helst gavn for privatøkonomi eller indtjeningen i virksomhederne.
En rapport, som Cowi har udarbejdet for den statsfinansierede tænketank One/Third dokumenterer, at maden, der havner i forbrugernes skraldespande, udgør en større værdi end spildet i butikkerne og blandt producenterne tilsammen. Det skriver Politiken.
I alt smider hver eneste dansker hvert år mad ud for knap 1000 kr. Lægges madspildet fra butikker og industri oveni løber værditabet for spildet op i hele 8,4 mia. kr. om året.
Enorm klimabelastning
Og det er noget, der kan mærkes på Danmarks klimaregnskab. Alene de private husholdningers madspild på ca. 250.000 tons om året påvirker klimaet med 800.000 tons drivhusgasser.
Selvom industrien smider absolut flest kilo i skraldespanden, er det i husholdningerne, at den største udledning af CO2 sker, nemlig hele 44 pct. af det samlede aftryk, lyder det fra One/Third.
Med madspildet fra butikker og industri bliver udslippet i alt 1,8 mio. tons drivhusgasser, hvilket er 18 gange belastningen fra indenrigsflyvningen før corona, skriver avisen.
- Når man smider to mugne tomater i skraldespanden, eller der ligger en hengemt aubergine bagest i grøntsagsskuffen, tænker man ikke over det. Men det gør indtryk, at hver dansker smider cirka 60 måltider ud om året, siger fødevareminister Rasmus Prehn til Politiken.
På verdensplan går hver tredje fødevarer tabt på vejen fra jord til bord, deraf tænketankens navn.