Undersøgelse: Hver ottende dansker overvejer at søge gratis madhjælp

Madspild 17. nov 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Projekt Hjemløs er med i det nye digitale madspildsinitiativ Gratismad.dk. Foto: Klaus Sletting
  • Den rekordhøje inflation har fået flere grupper i samfundet til at søge hjælp hos madspildsorganisationer.  

Skrevet af: Søren Tougaard

De rekordhøje prisstigninger på energi og fødevarer presser økonomien i mange danske familier. Det i en sådan grad, at endnu flere danske familier overvejer at søge gratis mad hos de danske madspildsorganisationer.     

En ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for foreningen Stop Spild Af Mad og Nordea, viser, at 13 pct. af danskerne overvejer at søge gratis madhjælp den kommende tid via de ordninger, hvor organisationer og frivillige donerer mad til dem, som ikke har råd til at købe mad.

Hvor det før især var hjemløse, flygtninge og folk på kontanthjælp eller førtidspension, der henvendte sig hos madspildsorganisationerne, er gruppen i dag blevet endnu bredere, fortæller Selina Juul, stifter af Stop Spild af Mad. 

- Nu er det også pensionister, børnefamilier, unge og par, der står i køen, fordi pengene ikke rækker til madpakker eller mad på bordet. For nylig talte jeg f.eks. med en pensionist, der kun spiser hver anden dag for både at få råd til mad til sin hund og betale de stigende el- og varmeregninger, siger Selina Juul. 

For en gennemsnitlig børnefamilie koster det ca. 35.000 kr. ekstra om året at leve. Har man en dyr varmekilde som gas- eller træpillefyr, kan den årlige ekstraregning ryge op på 40-50.000 kr. 

- Rigtig mange er hårdt ramt af de stigende priser, og det er der ikke noget at sige til. For det er vitterligt blevet voldsomt dyrere at være dansker, siger Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom i Nordea.

Unge hårdt ramt

Undersøgelsen er gennemført i perioden 13.-15. september blandt 1000 danskere. Den viser, at endnu flere unge bekymrer sig over, om de har råd til mad og må gå hårdt på kompromis med køb af fødevarer. 

Således svarer hele 30 pct. af de 18-29 årige, at de enten i meget høj grad eller høj grad er bekymrede for madsituationen.

- Det er trist. Også fordi vi formentligt kigger ind i nogle helt nye tider, som varer nogen tid endnu. Og måske det netop derfor er en god idé at begynde at benytte sig af organisationers mange tilbud om bl.a. gratis mad. Den enkelte sparer på madbudgettet, og samtidigt reduceres mængden af mad, der hver dag smides væk i Danmark” siger Selina Juu 

 

 

Opdateret 17. nov 2022