Fødevareministeren lancerer Danmarks første madspildsstrategi
-
Jacob Jensen (V) tager nye skridt mod at nedbringe 900.000 ton madspild og gør det nemmere at donere overskudsmad
Står det til fødevareminister Jacob Jensen (V) skal der nu for alvor tages livtag med madspildet i Danmark. Derfor lancerer ministeren en ny madspildsstrategi.
100 millioner kartofler, 80 millioner gulerødder, 11 millioner rå æg og 26 millioner madpakker.
Det er eksempler på, hvor meget mad der hvert år ender i skraldespandene i danske hjem ifølge tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD.
I Danmark smider vi hvert år næsten 900.000 ton spiseligt mad ud, viser nye tal fra Miljøstyrelsen.
Den nye strategi er den første danske strategi, der alene er målrettet bekæmpelsen af madspild. Strategien skal i perioden 2024-2027 skabe fundamentet for at hugge en luns af det bjerg af mad, som hvert år går til spilde.
- I Danmark vokser bjerget af madspild dagligt. Vi spilder alt for mange madvarer, som kunne gave gjort gavn. Vi skal genfinde respekten for maden. Det vil gavne både klimaet og pengepungen, siger Jacob Jensen.
Han er glad for, at der med madspildsstrategien nu bliver sat en klar retning for, hvordan kunder og erhvervsliv får mere viden og forskning om madspild og mere oplysning om hvad den enkelte kan gøre i det daglige for at bekæmpe madspild.
- Især er jeg glad for strategiens fokus på arbejdet med at fjerne regler, der gør det unødigt bøvlet for virksomheder at bidrage til kampen mod madspild eksempelvis i form af donation af overskudsmad, siger ministeren.
DSK: Undgå unødige benspænd
De Samvirkende Købmænd, DSK, har bidraget med input til Fødevareministeriet taskforce mod madspild i 2023.
Strategien indeholder 15 initiativer til både nationale og internationale tiltag, der skal understøtte den danske indsats. Et af initiativerne fokuserer på, at det er vigtigt, at fødevarelovgivningen ikke unødigt ben for virksomheder, der ønsker at bekæmpe deres madspild.
- Derfor skal regler, som utilsigtet kan forårsage madspild, gøres så smidige som mulige og administrationen heraf så let som muligt, skriver fødevarechef Anne-Marie Jensen Kerstens, DSK, på Linkedin og ser frem til videre arbejde med strategien.
Stop Spild af Mad: En positiv start
Stifter af Stop Spild af Mad, Selina Juul, siger i en kommentar, at der er glædeligt, at Danmark får en national madspildsstrategi, som hun selv har været med at påvirke.
- Det er en bred og omfavnende madspildsstrategi og det er bestemt en positiv start - dog ville det være glædeligt, at der blev sat endnu større fokus på fastsættelse af delmål for reduktion af madspild, så strategien kan være endnu mere ambitiøs, siger Selina Juul.
Efter 16 år skaber kampen mod madspild er der ifølge Selina Juul ikke længere de store overskrifter i medierne. Ikke desto mindre er mange virksomheder allerede i fuld sving med at indfri FN’s Verdensmål om at halvere madspild.
- Eksempelvis har Danmarks og Nordens største hotelkæde Scandic Hotels å tre år reduceret kædens madspild med 17 pct. Rema 1000 er dén detailkæde i Danmark, som gik aktivt i gang med kampen mod madspild allerede for 16 år siden. Salling Group arbejder også aktivt med reduktion af madspild - og alene har Føtex reduceret kædens madspild med 42 pct. på fire år, siger Selina Juul.
Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent Nordic Greens har allerede halveret virksomhedens madspild og opnået FN’s Verdensmål mod madspild allerede ti år før deadline.