EU-dom: Tyske dåser kan fortsat sælges uden pant i grænsehandlen
-
På trods af, at Dansk Erhverv har tabt en langvarig sag mod EU-kommissionen, er kampen for pant på tyske dåser ikke definitivt tabt.
Opdateret med kommentar fra Dansk Erhverv
Det gik ikke Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforenings vej ved EU-Domstolen. Således har EU-Domstolen netop afvist en to år gammel afgørelse, hvor Dansk Erhverv ellers fik medhold i en klage over, at der ikke er pant på tyske dåser i grænsehandelsbutikkerne. Det oplyser Ritzau.
Dermed kan de tyske grænsehandelsbutikker altså forsat sælge øl og sodavand, der er helt fritaget for pant. I resten af Tyskland er der som i Danmark pant på dåser. Dåsepanten for 33 cl. i Tyskland er 0,25 eurocent, hvilket svarer til 1,9 kr.
Dommen skuffer Dansk Erhverv.
- Vi er selvfølgelig skuffede over at ikke at få medhold fra EU-Domstolen. Det er en sag, som skaber en mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og et stort miljøsvineri. Vi skal nærlæse dommen, men det er klart, at vi nu afsøger andre muligheder for, hvordan vi kan komme dette problem til livs. Der er ingen tvivl om, at der skal lægges et fornyet politisk pres, og her må den danske regering også på banen. Det åbner for en ladeport af muligheder for at undslå sig regulering, samtidig med at miljøproblemet også bare bliver større, siger Lotte Engbæk Larsen, branchedirektør for handel i Dansk Erhverv.
Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening vil nu nærstudere afgørelsen fra domstolen, men det står klart, at der er behov for at afsøge andre muligheder for at få pant på de tyske dåser, så de danske butikker ikke rammes af ulige konkurrenceforhold, og dåserne ikke ender i den danske natur.
Dagens afgørelse sætter dog ikke et definitivt punktum i pant-sagen, vurderer De Samvirkende Købmænd.
- Hvis afgørelsen i dag går Danmark imod, er der fortsat en endnu ubehandlet klage på miljøområdet og frem for alt et politisk spor, hvor danske og tyske ministre bør finde hinanden, sagde Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK, kort før dagens dom.
Skaber ulige konkurrence
I årevis har pantfritagelsen på øl- og sodavand købt i de tyske grænsehandelsbutikker været en pine i Danmark fra dagligvarehandlen over folketingspolitikere til erhvervs- og interesseorganisationer som Dansk Erhverv, De Samvirkende Købmænd og Danmarks Naturfredningsforening.
Årsagen er, eksporterklæringer I de tyske grænsehandelsbutikker fritager danskerne fra at betale pant på dåserne, som ellers gælder overalt i det øvrige Tyskland.
Det skaber ulige konkurrencevilkår for danske dagligvarebutikker og koster masser af arbejdspladser i dagligvarehandlen, lyder det fra Dansk Erhverv.
Desuden er der hele miljøproblematikken.
- De her dåser, der ikke bliver genanvendt, de havner i naturen, siger branchedirektør for handel i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen til Ritzau.
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening havner tusindvis af pantfri dåser i naturen – ikke mindst i Syd- og Sønderjylland. I forbindelse med foreningens årlige affaldsindsamling er der alene i de syd- og sønderjyske kommuner blevet fundet 75.000 dåser siden 2018, hvoraf op mod 80 procent var uden pant.
Dansk Erhverv peger også på, at pantfritagelsen syd for grænsen er med til at skabe et illegalt marked for salg af øl og sodavand i Danmark