Socialdemokratisk ordfører åbner for digitalt alderstjek

Lovgivning 29. mar 2023 - 2 min læsetid
This describes the image
  • Matilde Powers (S) reagerer positivt på et debatindlæg om at digitalisere alderstjek i butikkerne ved f.eks. salg af alkohol og tobak

Døren er åbnet på klem for alderskontrol via betaling i butikkerne, når f.eks. unge ønsker at købe varer, der er omfattet af en salgsalderskontrol.

Det er den socialdemokratiske forebyggelsesordfører og næstformand i Sundhedsudvalget, Matilde Powers, som på Twitter reagerer positivt på et debatindlæg om emnet i Altinget:

- Tak fordi I råber op, og tak fordi I står så stærkt sammen om den her vigtige sag. Det er bestemt et greb, vi skal kigge nærmere på i regeringen.

De Samvirkende Købmænd, DSK, har i årevis arbejdet for at forbedre alderskontrollen i butikkerne.

- Det er glædeligt, at en repræsentant for regeringen er klar til at kigge nærmere på, hvordan vi kan løse denne udfordring med at tjekke alderen på de unge kunder, som vil købe tobak, nikotinprodukter og alkohol og andre varer, som lovgiverne har omfattet med en salgsaldersgrænse, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

Debatindlægget i Altinget er underskrevet af en bred vifte af aktører fra brancheorganisationer, fagbevægelsen og dagligvarehandlen, herunder adm. direktør Jannick Nytoft, De Samvirkende Købmænd, og koncerndirektør Per Thau, Coop.

”Tiden er moden til, at vi som samfund gennemfører en effektiv og tidssvarende løsning på den mangeårige udfordring med at håndhæve salgsaldersgrænserne. Derfor appellerer vi til, at håndhævelsen af salgsaldersgrænserne moderniseres og digitaliseres”, fremgår det af debatindlægget.

Afsenderne peger på, at Danmark er et digitalt foregangsland, hvor en løsning kan udvikles, som kan sætte en stopper for det ulovlige salg.

”Effektiviteten af alderstjek må ikke blive ved med alene at afhænge af, om kassemedarbejderen og bartenderen er i stand til at vurdere, om kunden eller gæsten ser gammel nok ud”, står der er i debatindlægget.
 

Opdateret 29. mar 2023