Skrappere alkoholregler på vej til unge under 18 år

Lovgivning 17. okt 2023 -
This describes the image
Foto: Flemming Effersøe
  • Unge under 18 år vil fortsat kunne købe øl i butikkerne. Men det kan være slut med selv at købe vin til festen

Opdateret med kommentar fra VSOD

Regeringen lægger op til at gøre det sværere for unge på 16 og 17 år at købe alkohol. 

Dagbladet Politiken har fået færten af et aftaleudkast om en ny forebyggelsesplan, som er målrettet de unges alkoholvaner. Lige nu er det i cirkulation på Christiansborg.

I dag er der tilladt for 16-17-årige at købe alkohol op til 16,5 procent, hvad der giver adgang til både stærke øl og vin. Fremover kan det ifølge aftaleudkastet blive højst 5 pct. Og unge under 18 år må efter planen heller ikke kunne købe alkohol mellem klokken 22 og 8 i butikker. Dermed får butikkerne endnu flere salgsaldersgrænser at tage højde for.

Den kommende forebyggelsesplan har fået lobbyister i både Bryggeriforeningen og Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) op på mærkerne for at sikre deres medlemmer bedst muligt.

Sidste år anbefalede Sundhedsstyrelsen et komplet forbud mod salg af alkohol under 18 år, men nu er det tilsyneladende landet med et mildere forbud, hvad der falder i god jord hos Bryggeriforeningen.

- Vi mener, det vil være bekymrende, hvis vi ender i en situation, hvor unge debuterende alkoholkøbere frit kan vælge mellem øl og vodka. Det vil næppe bidrage positivt til unges alkoholkultur. Derfor synes vi, det vil være fornuftigt, hvis politikerne ender med at sænke alkoholgrænsen, men fortsat tillader salg af drikkevarer med lave alkoholprocenter til 16-17-årige, siger adm. direktør Nick Hækkerup, Bryggeriforeningen, til Dagligvarehandlen.dk.

VSOD: Centralt at udskyde unges alkoholdebut

Allerede den 6. september bragte forkvinde Thea Hammerskov fra VSOD et debatindlæg i Politikken i lyset af den kommende forebyggelsespakke på ungeområdet.

I en ledsagende kommentar til debatindlægget skriver VSOD på sin hjemmeside, at ”desværre har regeringen antydet, at en 18-årsgrænse ikke er en del af deres forslag. I stedet ønsker man at sænke procentgrænsen for hvad 16-årige må købe af alkohol. Dette vil ikke have den ønskede virkning, da det centrale er at udskyde unges alkoholdebut. Dette vil ikke ske med en yderligere differentiering af salgsaldersgrænserne, som oveni købet vil være svær at kommunikere og administrere”.

Den nyeste skolebørnsundersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at danske skolebørn fortsat drikker allermest blandt europæiske unge. 

- Undersøgelsen bekræfter, hvad vi har været klar over i mange år: At danske skolebørn debuterer endnu tidligere og tidligere med alkohol, og at de har en langt mere fuldskabsorienteret drukkultur end unge i resten af Europa – med alt, hvad det medfører af drikkepres, fortrydelser, overskridelse af grænser, ulykker, dårligere indlæring, skriver Thea Hammerskov i debatindlægget.

Ifølge VSOD vil en ensartet 18-årsgrænse være nemmere at håndhæve og kommunikere for detailhandlen end den todelte grænse, der nu holdes fast i.

- At der de facto indføres en 18-årsgrænse i detailhandlen efter klokken 22, er delvist positivt, men bidrager desværre til signalforvirringen omkring tiltaget, ligesom vi frygter det bliver byrdefuldt at håndtere i detailhandlen, siger Thea Hammerskov til Dagligvarehandlen.dk og tilføjer:

- Alt i alt er det positivt, at politikerne ønsker at gøre noget ved det åbenlyse problem med unges alkoholkultur, men i VSOD står vi uforstående overfor, at politikerne ikke har været villige til at gøre det, som al forskning og erfaringer peger på, vil virke. Ved at sænke procentgrænsen udebliver den positive effekt, man i stedet havde opnået ved at hæve salgsaldersgrænsen til 18 år. 

Opdateret 19. okt 2023