Skattestyrelsen kontrollerer for ulovligt salg af nikotinprodukter uden afgift

Lovgivning 2. jan 2023 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Fra 1. januar 2023 er det efter en overgangsordning slut med nikotinprodukter uden afgift

Fra årsskiftet må butikker og salgssteder ikke længere sælge restlagre af røgfri tobak samt nikotinholdige væsker og produkter uden stempelmærker.  Derfor er Skattestyrelsen nu klar til at kontrollere butikker og salgssteder for ulovligt salg.

En overgangsordning, som blev indført i forbindelse med nye afgifter på røgfri tobak samt nikotinholdige væsker og produkter, er nu udløbet.

- Som forbruger er det vigtigt at være opmærksom på, at butikker og salgssteder ikke længere må sælge hverken røgfri tobak eller nikotinholdige væsker og produkter uden stempelmærker. Stempelmærkerne er måden, man kan se, at der er betalt den korrekte afgift. Mangler stempelmærket, er det fordi, der enten ikke er betalt den korrekte afgift, eller at afgiften slet ikke er betalt, forklarer Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

1. januar 2023 skal de nye afgifter på røgfri tobak samt nikotinholdige væsker og produkter være fuldt implementeret, så butikker og salgssteder ikke længere må sælge disse produkter uden stempelmærker. Produkterne omfatter bl.a. væske til e-cigaretter, tyggetobak, nikotinposer samt e-cigaretter til engangsbrug.

Butikker og salgssteder har som led i overgangsreglerne kunnet sælge ud af deres restlagre uden stempelmærker frem til årsskiftet. I perioden mellem 1. januar 2023 og 1. februar 2023 må butikker og salgssteder ikke opbevare varer uden stempelmærker i deres salgslokaler. Derefter må produkter uden stempelmærker ikke opbevares overhovedet.

- Vi kommer til at tjekke, at butikker og salgssteder overholder overgangsreglerne. Det gør vi ved fysisk at kontrollere, at varer uden stempelmærker ikke længere er til stede i salgslokalerne. Den kontrol starter med det samme i det nye år. Virksomheder, der stadig har varer uden stempelmærker i deres salgslokaler, kan risikere bøder på 10.000 kr., siger Anne Sofie Hedemann.

Skattestyrelsen har i perioden 2017 til og med 2021 gennemført i alt godt 1.400 tobakskontroller og i samme periode sendt regninger for knap 750 mio. kr. Alene i 2021 medførte kontrolindsatsen yderligere afgiftsopkrævninger på 450 mio. kr.
 

Opdateret 3. jan 2023