Skatteministeriet vil forbyde pakker med over 20 cigaretter

Lovgivning 29. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Skatteministeriet
  • Skatteministeren vil regulere tobakssalget yderligere og lægger op til forbud mod varierende pakkestørrelser

Står det til skatteminister Morten Bødskov skal der trækkes en antalsmæssig streg i sandet, når det kommer til tobaksproducenternes muligheder for at variere i pakkestørrelser og derved justere prissætningen.

Helt konkret forslår Morten Bødskov, at der indføres yderligere begrænsninger på, hvor mange cigaretter en given pakke må indeholde.

"Regeringen ønsker yderligere regulering på tobaksområdet. Der arbejdes derfor blandt andet på et forslag om regulering af antallet af cigaretter i en pakke, således at der kun må være 20 stk. i en pakke – hverken færre eller flere. Forslaget forventes fremsat i efteråret 2021," lyder det i præsentationen fra skatteministeren.

Forslaget vil blandt andet ramme tobaksproducenten JTI, der - som Dagligvarehandlen tidligere har beskrevet - har erstattet hidtidige 26-styks pakker med 28-styks, hvorved prisen pr. cigaret sænkes.

Sammenligner man den nye 28-styks pakke med en almindelig Winston Red 100 med 20 stk. - som normalt koster 50 kr. (svarende til 2,5 kr. pr. cigaret) - har JTI's 'big packs' en pris på 68 kr. pr. pakke (svarende til 2,43 kr. pr. cigaret). Prisforskellen på 7 øre pr. cigaret gør dog, at forbrugeren sammenlignet med en almindelig pakke med 20 cigaretter sparer 1,43 kr. pr. pakke. 

Det foreslås, at reglerne om skærpede krav til og styrket kontrol med handel og opbevaring af tobak træder i kraft den 1. juli 2021.

Opdateret 29. apr 2021