Sidste chance for at gemme tobakken

Lovgivning 31. mar 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
2. april må butikkerne herhjemme ikke længere have tobaksprodukter synligt fremme i på hylderne Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
  • Kiosker og butikker over hele landet skal fra 2. april gemme tobakken væk som del af den nye tobakslov 

Fra og med torsdag 2. april, må butikkerne ikke længere have tobaksprodukter synligt fremme i butikkerne. De nye krav er en del af udstillingsforbuddet under den nye tobakslov, der også har medført prisstigninger på tobak herhjemme. 

Forud for ikrafttrædelsen af det nye forbud  har landets mange butikker derfor haft travlt op mod påske for at gøre klar til de nye krav. Men hvor flere af landets store dagligvareaktører længe har haft foranstaltninger på plads, som skjuler tobaksprodukterne, er det dog ikke i alle grene af handlen, at man kommet helt i land.

Det fortæller Jesper Lundberg, indehaver af Kioskland i Greve Midtby Center og formand for Nærbutikkernes Landsforening (NBL), der repræsenter godt 1600 nærbutikker og kiosker i hele landet.

- Afdækningen er mere eller mindre på plads, men i visse tilfælde har industrien (tobaksproducenterne, red) haft svært ved at få de nødvendige materialer ud i butikkerne på grund af forsinkelser ifm. corona, siger han med henvisning til, at tobaksproducenter som BAT, Philip Morris og JTI generelt direkte bidrager til at få opført de forskellige installationer, hyldeforkanter, afskærmninger m.m. i forhold til tobakssalget. 

- Visse steder er der sat midlertidige løsninger op, som naturligvis overholder lovkravene, men alligevel skal skiftes ud inden for en overskuelig tidshorisont, siger Jesper Lundberg,

Han oplyser, at NBL har været i kontakt med flere medlemmer i sådanne situationer, men at man ikke fører nøjagtig tal på, hvor mange det drejer sig om, da reglerne - trods midlertidige løsninger - er overholdt.

- Overordnet set er missionen lykkes, men jeg vil dog stadig pointere, at det er fuldstændig håbløst at indføre sådanne tiltag midt i corona-tid, siger han.

Opdateret 31. mar 2021