Regeringsgrundlag udvider arbejdsudbuddet og sænker skat

Lovgivning 14. dec 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Skræmbillede fra dr.dk
  • Ny regering bliver et arbejdsfællesskab. Danskerne skal betale øgede militærudgifter ved at droppe Store Bededag fra 2024

Dansk Erhverv hilser ambitiøs og modig reformregering velkommen. Ifølge erhvervsorganisationen er den regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne intet mindre end et historisk nybrud i dansk politik.

Regeringens ministre bliver præsenteret torsdag.  

- Den nye regering har store ambitioner i forhold til at øge arbejdsudbuddet, sikre hurtigere grøn omstilling og mere frit valg. Der er tale om en modig reformregering, og det er meget velkomment, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv. 

Brian Mikkelsen hæfter sig i en kommentar til regeringsgrundlaget, som onsdag middag blev lagt frem ved et pressemøde på Marienborg, at der kommer centrale indsatser, der skal være med til at forbedre Danmarks konkurrenceevne og velfærd. 

- Den nye regering vil øge arbejdsudbuddet med 45.000, og det er der som minimum brug for, hvis vi fremover skal sikre hænder og hjerner nok til både erhvervslivet og det offentlige, siger Brian Mikkelsen.

De ekstra hænder får samtidig en ekstra arbejdsdag af regeringen, som selv kalder sit kommende politiske virke for et arbejdsfællesskab, når Store Bededag som helligdag bliver afskaffet i 2024. Penge skal bl.a. bruges til at sikre, at Danmark i 2030 bruger to pct. af sit BNP på forsvaret.

Regeringsgrundlaget har også fokus på den grønne omstilling, hvad Dansk Erhverv har efterspurgt. 

- Hvis vi skal gøre os uafhængige af Putins gas og fremtidssikre Danmarks grønne styrkepositioner, så skal den grønne omstilling ske i et hurtigere tempo, end det er tilfældet i dag. Her vil regeringen sætte turbo på den grønne omstilling ved at afkorte sagsbehandlingstiden for etableringen af vedvarende energi og se på smidigere modeller for udbygningen af havvind, siger Brian Mikkelsen.

Mere frit valg i den offentlige sektor

Erhvervsorganisationen SMVdanmark sender også ros til regeringsgrundlaget, som bliver udgangspunktet for lavere skat, betragteligt løft af arbejdsudbuddet, stærkere erhvervsuddannelser og mere frit valg i den offentlige sektor.

Selv siger Mette Frederiksen (S), at grundskolerne og plejehjemmene kan drives bedre til glæde for de unge og ældre, når der bliver mere lokal selvbestemmelse med mindre kontrol og dokumentation.

Adm. direktør Jakob Brandt, SMVdanmark, kvittere for tankerne om mere frit valg og mindre bureaukrati: 

-  Vi skal have en markant mere effektiv offentlig sektor, med mindre bureaukrati, og det får vi kun, hvis vi benytter de kompetencer, som de private leverandører tilbyder. I nogle kommuner er de private leverandører stort set ikke en del af serviceudbuddet. Det er et nybrud, at regeringen så markant åbner op for dette.

Han fremhæver også regeringens fokus på en lavere skattebyrde og nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft.

-  At man samtidigt fremmer iværksætteriet, letter selskabsskatten, og gør det lettere at generationsskifte er dybt positivt, siger Jakob Brandt.
 

Opdateret 14. dec 2022