Nyt digitalt smileymærke lander i butikkerne

Lovgivning 2. okt 2023 -
This describes the image
Foto: Fødevarestyrelsen
  • Fra oktober vil kunderne møde et mere enkelt smileymærke i dagligvarebutikker, specialbutikker og spisesteder 

Skrevet af: Søren Tougaard

Siden 2001 har et lille rundt ansigt med varierende glædesudtryk guidet forbrugere om alt lige fra hygiejne og sporbarhed til opvarmning og nedkøling i landets caféer, butikker og restauranter.

Men nu er det slut med den velkendte smileyrapport ved indgangen til supermarkeder og restauranter, når forbrugerne fra oktober fremover vil møde et nyt og forenklet smileymærke med de seneste tre kontrolresultater.

Her bliver det via en QR-kode samtidig muligt at dykke ned i detaljerne i Fødevarestyrelsens seneste fire kontrolbesøg – direkte fra telefonen

- Smileyordningen har gennem mere end tyve år været et velkendt flagskib for fødevaresikkerheden hos vores fødevarevirksomheder. Hele 90 procent af danskerne tilkendegiver, at de navigerer efter mærket, når de skal fylde køleskabet op eller nyde en aften med mad og drikke. Derfor er jeg også glad for, at det fremover fortsat vil være enkelt men samtidig gøres mere tidssvarende at afkode, hvordan Fødevarestyrelsen sidst har vurderet eksempelvis rengøringen af køkkenet eller temperaturen i kølerummet, siger fødevareminister Jacob Jensen (V). 

På vej 

Supermarkeder, detailbutikker, caféer og restauranter i hele landet vil i løbet af efteråret modtage det nye smileymærke, som skal hænges op i stedet for den nuværende kontrolrapport.

Det er fortsat obligatorisk, at virksomhederne skal have et link fra deres hjemmesider til de fire seneste smileyrapporter på findsmiley.dk.

Smileymærkets nye udtryk er en del af et politisk forlig om en forenkling og modernisering af den eksisterende smileyordning. Det betød også, at elitesmileyen i 2022 blev udfaset og smileyskalaen nedjusteret fra fire smileyer til nu at omfatte tre; en glad, en lige og en sur mund.

 

Opdateret 2. okt 2023

Top jobs