Formand i HK Handel: - Medlemmer føler sig utrygge, overvåget og behandlet som kriminelle
-
HK Handel kalder brug af børneagenter for en 'politisk ommer'. Formand melder om, at kontrolbølgen skaber 'enorm stor utryghed hos de butiksansatte'.
Dagligvarehandlen.dk beskrev tidligere på ugen, hvordan børneagenter – flankeret af medarbejdere fra Sikkerhedsstyrelsen – udløser frygt, gråd og vrede i danske butikker.
To købmænd berettede om medarbejdere, der blev dybt ulykkelige efter at fælden klappede, da en børneagent kom på besøg. Agenterne er officielt benævnt 'kontrolkøbere', og de indgår som noget nyt i tilsyn, hvor Sikkerhedsstyrelsen undersøger, om butikkerne sælger alkohol eller nikotin/tobaks-produkter til mindreårige.
Frygt blev virkelighed
Mette Høgh, sektorformand i HK Handel, kan også bekræfte, at mange butiksansatte er negativt præget af de omfattende kontrolbesøg landet rundt.
- I HK Handel har vi længe advaret mod brug af børneagenter til at kontrollere de ansatte i butikkerne, og nu ser vi desværre, at vores frygt er blevet til virkelighed, siger Mette Høgh og fortsætter:
- Vi hører fra vores medlemmer, at de føler sig utrygge og nervøse ved tanken om at blive overvåget af staten på den måde. Flere føler sig behandlet som kriminelle, og det går selvfølgelig ud over arbejdsmiljøet.
En ommer
Mette Høgh kalder den nye brug af børneagenter for 'en politisk ommer'.
- De unge mystery shoppers har skabt enorm stor utryghed hos de butiksansatte. Derfor mener vi også, at Sikkerhedsstyrelsens brug af kontrolkøbere bør evalueres snarest.
To købmænd siger til Dagligvarehandlen.dk, at det er 'ude af proportioner' at gøre brug af børneagenter. Er du enig?
- Vi går selvfølgelig ind for, at loven for salg af alkohol og tobak bliver overholdt. Men at sende børneagenter ud i butikkerne for at fremprovokere fejl er et retspolitisk skred. Der findes andre og bedre kontrolmetoder. Vi har for eksempel tidligere nævnt digital alderskontrol, som en løsningsmodel der både tilgodeser medarbejderne og samtidig sikrer, at mindreårige ikke får adgang til forbudte varer, siger Mette Høgh.
Ondt i maven og på vagt
Nogle arbejdsgivere har berettet, at de har været nødt til at sende medarbejdere hjem eller tilbyde dem psykologhjælp som følge af ordningen med kontrolkøbere.
HK Handel får også tilbagemeldinger om, at mødet med børneagenter rammer butiksansatte meget hårdt rent psykisk.
Mette Høgh, sektorformand i HK Handel. Foto: HK Handel
- De første erfaringer viser – ikke overraskende – at det er stærkt ubehageligt at føle sig overvåget på sin arbejdsplads. Det giver ondt i maven, dårlig nattesøvn og en følelse af utryghed konstant at skulle være på vagt og frygte at begå fejl. Det er selvfølgelig ikke i orden, at det offentlige på den måde skader de butiksansattes arbejdsmiljø. Og da slet ikke, når der er andre muligheder for at sikre, at unge ikke får fat i varer, de ikke har alderen til, siger Mette Høgh, sektorformand i HK Handel.