Langsom genåbning når storcentre og udespisning i april

Lovgivning 23. mar 2021 -
This describes the image
Fra 21. april kan det igen myldre i alle storcentrene. De små får lov til at tyvstarte 13. april. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Efter påske kommer der drypvis gang i genåbningen efter en lang corona-vinter. De første storcentre kan åbne 13. april.

     

En bred politisk aftale fra mandag aften baner vej for en genåbning af Danmark - i et behersket tempo.

Fra 13. april åbner bl.a. storcentre under 15.000 kvm. De øvrige centre følger efter 21. april sammen med bl.a. udeservering fra cafeer og restauranter. De må først åbne for indendørs servering fra 6. maj.

Der kan forekomme undtagelser i lokalområder, der er hårdt ramt af smitte. Desuden er det en betingelse for en række af lempelserne, at man som bruger har et coronapas med f.eks. bevis på vaccination eller en højst tre dage gammel negativ test. Det gælder blandt andet for adgang til spisestederne.

Pejlemærket for en større genåbning er det tidspunkt, hvor alle danskere over 50 år er blevet tilbudt vaccine.

- Vi er enige om, at der er et meget, meget vigtigt fikspunkt, når alle over 50 år er vaccineret. Det hviler dog på nogle forudsætninger om, at vi kan holde smitten nede og bruge coronapas, siger statsminister Mette Frederiksen ifølge DR Nyheder.

Hos Dansk Erhverv er man for så vidt tilfreds med den grundlæggende aftale. Men ikke med tempoet.

- Det er meget positivt med en bred politisk aftale om genåbning. Det er godt med en langsigtet og konkret plan for genåbningen. Den forudsigelighed har erhvervslivet og danskerne brug for. Vi havde dog ønsket, at man havde turdet gå lidt længere hurtigere – blandt andet havde vi gerne set, at storcentre, restauranter mv. havde fået lov at åbne allerede nu eller lige efter påske, da alt for mange erhvervsdrivende taber penge hver eneste dag, selvom de modtager kompensation, siger Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen.

SMV Danmark mener, at det er skudt over målet at forlange coronapas hos bl.a. frisørerne. 

- Det er helt skævt at forlange coronapas for at få adgang til fx frisører. Mange kunder - især i yderområder hvor mulighederne for at blive testet ikke er så gode som i de større byer - vil sandsynligvis holde sig væk, siger adm. direktør Jakob Brandt.

Opdateret 23. mar 2021