Kontrol viser fejl med tobaks- og nikotinprodukter i fire ud af ti butikker

Lovgivning 14. jun 2023 -
This describes the image
Foto: Sikkerhedsstyrelsen
  • Sikkerhedsstyrelsens kontrol i 2022 viste, at der var fejl hos hele 44 pct. af de kontrollerede butikker. Ulovlige nikotinposer og tyggetobak er udbredt. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Der er ikke styr på salget af tobaks- og nikotinprodukter i landets kiosker, supermarkeder og tankstationer. Det viser opgørelsen af Sikkerhedsstyrelsens kontrol sidste år.

Der var fejl hos hele 44 pct. af de 477 steder, hvor salg af tobaks- eller nikotinprodukter blev kontrolleret. Det betød, at 209 steder fik forbud mod markedsføring af produkter eller fik indskærpet reglerne, og 88 butikker blev politianmeldt.

- Desværre kan vi se, at der er god grund til at føre kontrol med salget af tobaksvarer og nikotinprodukter. Når vi kommer på kontrol, finder vi produkter, som ikke er i overensstemmelse med de danske regler, og det kan i sidste ende gå ud over forbrugernes sikkerhed. Hvis et produkt f.eks. ikke er registreret, vil det heller ikke være muligt at kontrollere, om det indeholder flere skadelige stoffer end angivet, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

De største udfordringer var, at produkter i butikkerne ikke var korrekt indberettet til Sikkerhedsstyrelsen, ikke havde standardiseret emballage eller manglede de krævede sundhedsadvarsler.

Problem-produkter

Det var især fire typer af produkter med fejl hos butikkerne. Omkring 30 pct. af butikkerne havde nikotinposer på hylderne uden danske sundhedsadvarsler og uden at produkterne var indberettet til Sikkerhedsstyrelsen af en fabrikant eller importør.

Cirka hvert femte sted var der pakker med tyggetobak, der ikke var indberettet til Sikkerhedsstyrelsen, eller hvor pakkerne ikke havde standardiseret udformning.

På cirka hvert fjerde salgssted blev der imod reglerne solgt udstyr, der kunne ændre duft, smag eller røgudviklingsintensitet på tobaksvarer. Nogle steder blev der solgt vandpibetobak, der ikke var indberettet til Sikkerhedsstyrelsen.

Der blev også fundet produkter, der ikke var i standardiserede pakker eller manglede de sundhedsadvarsler, som myndighederne kræver.

Små og store butikker

Det er Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der har ansvar for reglerne for tobaksvarer og nikotinprodukter, men på vegne af Indenrigs- og Sundhedsministeriet fører Sikkerhedsstyrelsen kontrol med, at reglerne efterleves i danske butikker.

- Der er mange typer af butikker, der sælger tobaksvarer og nikotinprodukter, og vi fører både kontrol i små butikker og store butikskæder. Det er de samme regler, de skal følge, men vi har et særligt fokus de steder, hvor vi har erfaring for, at der kan være problemer med at følge reglerne, siger Søren Assenholt Muff.

Brancheorganisationer opfordres til at vejlede deres medlemmer om reglerne for salg af tobaks- og nikotinprodukter, og Sikkerhedsstyrelsen vil også fortsat føre kontrol med, at reglerne bliver overholdt.

Opdateret 14. jun 2023