Kontrol: Butikker solgte cigaretter til gammel pris

Lovgivning 4. okt 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Henrik Frydkjær
  • Hver anden butik, som Skattestyrelsen kontrollerede, overholdt ikke reglerne om nye og gamle priser

Fra nytår blev cigaretterne dyrere for anden gang i løbet af kort tid, og med den øgede afgift kom en pakke cigaretter til i gennemsnit at koste 60 kr.

Butikkerne fik dog tre måneder til at sælge ud af cigaretter til gammel pris, og derefter havde de en måned til at returnere varer med gammel afgift til grossisterne.

Men de skæringsdatoer overholdt ikke alle butikker.

Skattestyrelsen besøgte 262 udvalgte virksomheder fordelt over hele landet og fandt fejl hos knap halvdelen - nærmere bestemt 122 virksomheder.

I forbindelse med kontrollerne blev 39.000 cigaretter og godt 20 kg røgtobak beslaglagt. Desuden vil de 122 virksomheder hver blive indstillet til en bøde på 15.000 kr. for ikke at overholde overgangsreglerne.

- Overgangsreglerne har været lette at forholde sig til for virksomhederne. Og de har haft tre måneder til at indrette sig på de nye regler. Så når vi finder fejl i knap halvdelen, så er det for mange. Derfor er vi også klar til at indstille de virksomheder, der ikke havde styr på reglerne, til en bøde, siger Anne Sofie Hedemann, underdirektør i Skattestyrelsen.

Hun fortæller, at styrelsen har intensiveret og målrettet sine kontroller på tobaksområdet de seneste år. Det gælder også i forbindelse med afgiftsstigninger.

- Vi kontroller generelt alle led i kæden. Lige fra producenter over grossister til de salgssteder, der i sidste ende sælger varerne til forbrugerne. Afgiften på tobak er høj, og derfor kan fejl og snyd have stor betydning. Ikke kun for statskassen, men også fordi det giver unfair konkurrence over for de virksomheder og producenter, der følger reglerne, siger Anne Sofie Hedemann.

Skattestyrelsen har i perioden 2017 til og med 2021 gennemført i alt godt 1.400 tobakskontroller og i samme periode sendt regninger for knap 750 mio. kr. Alene i 2021 medførte kontrolindsatsen yderligere afgiftsopkrævninger på 450 mio. kr.

Opdateret 4. okt 2022