Inden næste prisstigning: Regeringen vil stramme regler for tobakssalg

Lovgivning 28. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Når prisen på tobak stiger til nytår, vil det være forbudt at sælge billigere smøger efter tre måneder

Da prisen på cigaretter steg med ca. 14 kr. for en pakke i april sidste år, varede det op mod et halvt år, før stigningen slog igennem på markedet.

I kampen om at sikre sig markedsandele benyttede producenter sig af flere kneb – blandt andet blev der købt stort ind af gamle prismærker, inden prisen steg.

Nu vil regeringen sikre, at prisen stiger, når politikerne har besluttet, at den skal stige.

Derfor ønsker regeringen at indføre strammere regler og hårdere sanktioner, inden afgifterne på tobak stiger igen til nytår.

- Det vi så sidste år, var direkte usmageligt. Afgifterne skulle have medført højere priser og dermed bedre folkesundhed, men flere store tobaksproducenter valgte at gå stik imod intentionen i lovgivning og sælge cigaretter til dumpingpriser for at vinde markedsandele. Det kaldte på et klart politisk modsvar, og det kommer vi med nu, siger skatteminister Morten Bødskov.

Store bøder

Med det nye lovforslag vil regeringen derfor gøre det forbudt at sælge cigaretter og røgtobak med gamle stempelmærker. Forbuddet vil betyde, at grossister og detailhandlere kan få en bødestraf for at sælge cigaretter, hvor der er betalt gamle afgifter, hvis det sker mere end tre måneder efter, at de nye afgifter er trådt i kraft.

- Vores forslag skal sørge for, at prisen på en pakke cigaretter stiger, ligesom det var meningen fra start, og at der ikke bliver solgt cigaretter med gamle afgifter, længe efter satsen er hævet. Vi indfører også bødestraf for overtrædelse af reglerne, samtidig med at vi forhøjer ordensbøderne til 15.000 kr. Derudover har vi for nyligt indgået en bred aftale, der blandt andet styrker kontrollen med cigaretter og andre tobaksvarer. Og vi forventer at komme med flere forslag i efteråret, siger skatteminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Nogle producenter satte prisen ned, så den landede under afgiften – det er ikke tilladt. Af tobaksafgiftsloven fremgår det nemlig, at afgiftsmærkeprisen ikke må være lavere end tobaksafgiften plus moms – aktuelt 44,00 kr.

De skærpede krav til handlen med tobak foreslås at træde i kraft den 1. juli 2021.

Opdateret 29. apr 2021