Fødevarestyrelsen kontrollerer madspild og fødevaredonation

Lovgivning 20. jan 2023 -
This describes the image
Foto: Coop
  • Ny kampagne skal give fødevarebankerne og andre organisationer højere fokus på og bedre kendskab til relevante fødevareregler

Stigende fødevarepriser og inflation giver øget efterspørgsel på madspildsinitiativer i form af f.eks. frivillige organisationer, der arbejder med at videredistribuere overskudsmad.  Det retter Fødevarestyrelsen nu søgelyset mod i en kontrolkampagne.

Organisationer, der modtager donerede fødevarer, skal være registrerede som fødevarevirksomheder hos Fødevarestyrelsen.

Fødevarereglerne er generelt de samme uafhængigt af virksomhedstypen, herunder om der er tale om en madspildsorganisation. Det betyder, at virksomhederne skal overholde fødevarereglerne om bl.a. hygiejne, kontaminering, skadedyrssikring, sporbarhed, mærkning og uddannelse af personale. 

Manglende kendskab til fødevarelovgivningen og utilstrækkelig regelefterlevelse kan medføre, at fødevarer, som ikke er sikre, bliver doneret. Fødevarerne kan derfor udgøre en sundhedsrisiko for de forbrugere, der modtager overskudsmaden.

Kampagnens formål er at vejlede og kontrollere, at fødevarebanker og andre redistributionsvirksomheder overholder reglerne. Det gælder bl.a.  generelle regler om hygiejne og mere specifikke regler om bl.a. sporbarhed, mærkning og uddannelse af personale.

Fødevarebankerne og andre redistributionsorganisationer får højere fokus på og bedre kendskab til relevante fødevareregler, lyder begrundelsen på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Mandag var Fødevarestyrelsen på besøg hos foreningen Madkassen Vestjylland, der har delt overskudsmad ud til trængte familier. Men nu er det slut, skriver tvmv.dk

Maden får foreningen doneret fra supermarkeder og virksomheder, som ikke kan sælge maden, fordi det eksempelvis er tæt på udløbsdatoen. I første omgang deles maden ud til krisecentre, væresteder og ukrainske flygtninge. 

Ifølge formand og stifter af foreningen, Lars Stampe, kan foreningen ikke længere operere:

- Jeg, og de frivillige, troede, at når vi har ”kasseret” maden, og lagt det ud som affald, så er maden ikke længere vores ansvar, men den enkelte borger, som vælger at tage maden alligevel. Det fik vi konstateret, at sådan så kontrollen det ikke, forklarer Lars Stampe til mediet.
 

Opdateret 23. jan 2023