Dom falder i føljetonen om pant i tyske grænsehandelsbutikker

Lovgivning 14. sep 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • EU-Domstolen afgør i dag om pantfritagelsen på øl og sodavandsdåser fortsat skal gælde grænsehandlen i Tyskland.

Skrevet af: Søren Tougaard

I dag falder der dom ved EU-Domstolen i Luxembourg i sagen om pant på øl- og sodavand i de tyske grænsehandelsbutikker. Det er Dansk Erhverv, der i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, kører sagen mod EU-Kommissionen. I 2021 vandt de danske organisationer sagen ved første instans, hvorefter kommissionen ankede afgørelsen. 

I årevis har pantfritagelsen på øl- og sodavand købt i de tyske grænsehandelsbutikker været en pine i Danmark fra dagligvarehandlen over folketingspolitikere til erhvervs- og interesseorganisationer som Dansk Erhverv, De Samvirkende Købmænd og Danmarks Naturfredningsforening. 

Årsagen er, eksporterklæringer I de tyske grænsehandelsbutikker fritager danskerne fra at betale pant på dåserne, som ellers gælder overalt i det øvrige Tyskland, hvor panten er 0,25 eurocent - ca. 1,9 kr. - for en 33 cl. dåse.

Det skaber ulige konkurrencevilkår for danske dagligvarebutikker og koster masser af arbejdspladser i dagligvarehandlen.

Desuden er der hele miljøproblematikken. 

- De her dåser, der ikke bliver genanvendt, de havner i naturen, siger branchedirektør for handel i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen til Ritzau. 

Dansk Erhverv peger også på, at pantfritagelsen syd for grænsen er med til at skabe et illegalt marked for salg af øl og sodavand i Danmark. 

Dagens dom ventes dog ikke at være det sidste punktum i den årelange sag om tysk pant på tyske dåser.

- Med dansk medhold i dag, sender Domstolen sagen retur til Kommissionen med et kraftigt vink om, at der er noget ravruskende galt. Men dagens afgørelse vil ikke være definitiv. Hvis afgørelsen i dag går Danmark imod, er der fortsat en endnu ubehandlet klage på miljøområdet og frem for alt et politisk spor, hvor danske og tyske ministre bør finde hinanden, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, der i årevis har kæmpet for de danske interesser i pant-sagen. 

 

 

  

Opdateret 14. sep 2023