Byretten får to måneder til at fælde dom i sag om Bilka i Field's

Lovgivning 4. mar 2024 -
This describes the image
Foto: Henrik Denman
  • Ti år efter at Field's indbragte en afgørelse om en Bilkas lovlighed, er der udsigt til en afgørelse i retten

Et langstrakt juridisk slagsmål nærmer sig muligvis en foreløbig afslutning. På sidelinjen står De Samvirkende Købmænd, der har kæmpet mod etablering af nye hypermarkeder med henvisning til planlovens detailhandelsbestemmelser.

Københavns Byret har haft sidste retsmøde i en sag, om hvorvidt Bilka i indkøbscenteret Field’s på Amager er ulovligt opført.

Field’s anlagde sagen mod Planklagenævnet helt tilbage i 2014, og den handler om centerets byggetilladelse. Nævnet har afgjort, at byggetilladelsen ikke overholder lokalplanen.

Tre dommere vurderer sagen i byretten, og de forventer at kunne træffe en afgørelse 29. april. Det skriver Ritzau.

Stormagasin kontra hypermarked 

- Planen var, at der skulle etableres et stormagasin. Der blev efter landsrettens opfattelse ikke etableret et stormagasin, i stedet kom der en Bilka, siger adm. direktør Jannick Nytoft, De Samvirkende Købmænd, DSK.

Han henviser til, at Østre Landsret i 2011 afgjorde, at den oprindelige byggetilladelse for et stormagasin i Field’s ikke lever op til lokalplanen.

Landsretten vurderede, at man ikke kunne definere Bilka, H & M og Magasin i Field’s som et stormagasin. Det skal det være efter lokalplanen.

Dommen fik Københavns Kommune til at lave en ny byggetilladelse, der skulle lovliggøre Field’s. Men DSK klagede over den nye byggetilladelse til Planklagenævnet.

- Vi håber meget, at den dom afsagt til DSK’s fordel af Østre Landsret for mere end 10 år siden, også bliver opfyldt og efterkommet af både myndighederne og Fields, siger Jannick Nytoft til Dagligvarehandlen.dk.

Ifølge DSK er den del af Fields, der i henhold til lokalplanen skal være et stormagasin - og som rummer det etablerede Bilka-hypermarked- ikke lovlig.

- Det har en betydelig negativ påvirkning af dagligvareforsyningen i oplandet, herunder i forhold til vores medlemmer, som er købmænd, siger Jannick Nytoft og understreger, at et i stormagasin - som eksempelvis Magasin - spiller dagligvarer en mindre rolle, og et stormagasin er derfor ikke i samme grad ødelæggende for den nære dagligvareforsyning i oplandet.

DSK er en del af sagen som såkaldt biintervenient til støtte for Planklagenævnet.

Field’s blev åbnet i marts 2004.


Bilka-sagen i Hjørring

DSK har også spillet med de juridiske muskler i Hjørring for at få sat en stopper for en planlagt Bilka.

Jannick Nytoft har i et interview til Dagligvarehandlen erkendt, at det er et åbent spørgsmål, om det lykkes for Salling Group at åbne en Bilka ved siden et A-Z varehus, som Danmarks største dagligvarekoncern også ejer:

- Vi ved det ikke. Spørger du mig, så tror jeg, at Hjørring Kommune og Salling Group vil arbejde videre med planerne. Så jeg tror da, de vil gøre et forsøg.

- Der kan jeg bare sige, at nu har vi fået det forhindret igennem 11 år. På trods af det, som Hjørring Kommune og Salling Group har sagt, har DSK haft ret i fortolkningen af planloven. Og vi vil naturligvis fortsætte kampen, hvis de vil gøre nye forsøg, sagde Jannick Nytoft.

Opdateret 5. mar 2024