Butikker sælger fortsat farverige cigaretpakker

Lovgivning 30. maj 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
  • 1. april var det officielt slut med at sælge farverige cigaretpakker. Alligevel fortsætter handlen, viser kontrolbesøg foretaget af Sikkerhedsstyrelsen. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Sidste sommer blev det besluttet, at alle cigaret- og tobakspakker fremover skal produceres i samme mørkebrune farve og uden logo.

Ændringen ville først træde i kraft 1. april i år, og derved havde både producenter og butikker god tid til at udfase de farverige pakker - skulle man tro.  

Til trods for at de velkendte farver og kendetegn på cigaretpakkerne har været ulovlige i næsten to måneder, fortsætter salget. 

I 33 ud af 47 tilsyn foretaget mellem den 1. april og 19. maj. har kontrollører fra Sikkerhedsstyrelsen fundet ulovlige cigaretter på hylderne, skriver DR.  

- Der er ingen tvivl om, at enhver form for branding virker. Hvis man genkender et brand mange gange, så er det det, man kommer til at foretrække, siger Jørgen Vestbo, medlem af Vidensråd for Forebyggelse og speciallæge i lungesygdomme, til mediet. 

Da loven blev vedtaget udtalte Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, til Berlingske, at det var forventningen, at de neutrale pakker ville virke mindre tillokkende på børn og unge. 

Også Norge og Australien er blandt de lande, der har indført neutrale cigaretpakker.   

 

 

  

Opdateret 30. maj 2022