Ændret lattergaslov stiller nye krav

Lovgivning 8. jun 2023 -
This describes the image
Foto: Sikkerhedsstyrelsen
  • Kravene skærpes både til dem, der markedsfører lattergas og til dem, der ønsker at købe det 

En ændret lov om lattergas træder i kraft den 1. juli 2023. Fokus for den skærpede lovgivning er at bekæmpe forbrugernes adgang til lattergas som beruselsesmiddel.

Med ændring af lattergasloven bliver det forbudt at sælge lattergas til beruselsesformål, uanset hvor lille mængde det drejer sig om. Det er et forbud, der både gælder erhvervsdrivende og privatpersoner.

Det er i dag ulovligt at sælge lattergas til forbrugere fra steder, hvor der sælges alkohol, tobaksvarer, tobakssurrogater, urtebaserede rygeprodukter eller e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere.

Fra 1. juli 2023 vil det også være ulovligt at markedsføre lattergas på steder, hvor der sælges crackers, som kan anvendes til at åbne lattergaspatroner, så de kan anvendes som rusmiddel.

Fremover skal forhandlere af lattergas kontrollere, at en erhvervskunde har et gyldigt CVR-nummer, hvis kunden ønsker at købe mere end 17 gram lattergas. Det vil sige, at CVR-nummeret skal matches til kunden. 

Dokumentation for, at kontrollen er udført, skal opbevares af forhandleren i to år.

Det skal fortsat være muligt for erhvervsdrivende at købe den lattergas, de har brug for i deres virksomhed, uden mængdebegrænsning, men ændringen forhindrer, at der kan bruges fiktive CVR-numre ved køb af lattergas.
 

Opdateret 8. jun 2023