14 byer sætter bymidten fri for love og regler
-
14 mindre og mellemstore byer skal indgå i forsøgsordningen med frie bymidter for at skabe mere liv og vækst
Med den politiske aftale Mere liv i bymidter og landdistrikter indgået i november 2021 afsatte et bredt politisk flertal 130 mio. kr. til etablering af en forsøgsordning med frie bymidter,
Ideen var af et antal mindre og mellemstore byer skulle få mulighed for at blive sat fri af eksisterende regler og lovgivning for at finde nye veje til mere liv i bymidten.hvor der ellers kan være udfordringer, fordi danskernes handelsmønstre ændrer sig.
På baggrund af kvalificerede ansøgninger fra 14 kommuner har aftalekredsen valgt, at alle 14 skal indgå i forsøgsordningen.
Det drejer sig om byerne Assens, Faaborg, Grindsted, Hornslet, Ikast, Nordborg, Nykøbing Sjælland, Odder, Otterup, Rødekro, Rønne, Sakskøbing, Støvring, Vamdrup.
- Levende og attraktive bymidter i de mellemstore byer er med til at sikre sammenhængskraft i vores landdistrikter og er med til at stimulere vækst for hele oplandet. Derfor er det helt afgørende, at vi i aftalekredsen nu har fået endeligt udvalgt 14 bymidter, der skal indgå i forsøgsordningen, siger Louise Schack Elholm (V), minister for landdistrikter.
Kan dispensere fra lokalplaner
Byerne får mulighed for at afprøve den forpligtende samarbejdsform Business Improvement Districts, indrette velfærdscentre, hvor kommunale lokaler kan udlejes til private erhverv på markedsvilkår og dispensere fra anvendelsen i lokalplaner med henblik på at afprøve midlertidige aktiviteter eller mindre projekter i bymidten.
Til forsøgsordningen er der afsat 25 mio. kr. årligt i 2024-2027 til medfinansiering af fornyelse af bymidter og 30 mio. kr. i 2024 til medfinansiering af placering af lokale velfærdsfunktioner i bymidten
Bag aftalen står regeringen samt en bred kreds af Folketingets partier bestående af Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet.
Der skal nu udarbejdes et lovforslag, der giver hjemmel til de konkrete forsøg, så de kan gå i gang i løbet af 2024.