10 mia. kr. skal lette skatten på arbejde
-
Regeringen vil bl.a. forhøje beskæftigelsesfradraget og sænke topskatten
Der noget for både høje og lave indkomster i et nyt skattepolitisk udspil fra regeringen. Den har i dag fremlagt en skattereform, som sikrer mindst 10 mia. kroner i skattelettelser til danskere i arbejde.
Regeringen vil bl.a. forhøje beskæftigelsesfradraget og sænke topskatten. Reformen vil halvere topskatten for 280.000 danskere og bidrage til beskæftigelsen med godt 5.000 personer.
Reformen skal gøre det mere attraktivt at arbejde og yde en ekstra indsats.
Med reformen vil personer, der ikke betaler topskat i dag, få en årlig skattelettelse på op til knap 3.000 kr. Enlige forsørgere vil dog kunne få helt op til 8.000 kr. mere om året. Personer, der i dag betaler topskat, vil oveni dette kunne få en lempelse på op til 9.100 kr.
- Skattereformen er et skulderklap til det arbejdende Danmark. Det er en retfærdig og fornuftig reform, som lader 10 mia. kr. mere blive i danskernes lommer, siger økonomiminister Troels Lund Poulsen fra partiet Venstre.
Den socialdemokratiske skatteminister Jeppe Bruus hæfter sig ved en ekstra topskat, som indføres for personer med en indkomst på over 2,5 mio. kroner om året.
- Vi har haft et særligt fokus på de enlige forsørgere, der tydeligt har mærket konsekvenserne af de stigende priser på energi og fødevarer. Jeg er glad for, at de får den relativt største skattelettelse, siger han.
Skattereformen vil bidrage til at øge beskæftigelsen med mere end 5.150 fuldtidspersoner. Det er knap 1.000 personer mere, end der var lagt op til i regeringsgrundlaget.
Dansk Erhverv glæder sig over økonomisk gulerod
Dansk Erhverv hilser regeringens udspil til personskattelettelser velkomment. Et udspil, der vil give mange danskere en større økonomisk gulerod til at arbejde mere. Dog er top-topskatten fortsat en stor tidsel, som bør luges ud, mener erhvervsorganisationen.
- Det er ikke hverdag i dansk politik, at en regering lægger op til at lempe personskatterne for adskillige milliarder. Danmark mangler hænder i både det offentlige og det private. Det bliver kun værre. Derfor er det et vigtigt skridt i den rigtige retning at sænke skatten på arbejdsindkomst, så det i højere grad kan betale sig for den enkelte at tage arbejde og yde en ekstra indsats, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.
Dansk Erhverv ser samtidig frem til regeringens samlede 2030-plan, når det kommer til skattelettelser til erhvervslivet. For med et presset velfærdssamfund og et behov for en accelereret grøn omstilling – og et kapløb om at tiltrække og fastholde kolleger nu og fremover – er der behov for at sikre konkurrencedygtige rammevilkår for erhvervslivet og vores iværksættere.
Ikke en rose groet hos 3F
Skattelettelser er ikke en rose, der har groet i 3F’s baghave, lyder det fra 3F’s formand Henning Overgaard. Men omvendt kan fagforbundet godt aflæse den politiske virkelighed.
- Regeringen siger, at der er plads til både skattelettelser og til markant øgede investeringer i vores velfærdssamfund. Det må de så bevise, når 2030-planen fremlægges, siger 3F’s formand Henning Overgaard i en kommentar til regeringens plan om skattelettelser.
Han tilføjer, at det meste går til dem, der tjener mest, og det er en forkert vej at gå, fordi det øger uligheden i samfundet.
- Den stigende ulighed truer vores sammenhængskraft, og jeg er overbevist om, at de fleste 3F’ere hellere så, at man investerede pengene i vores velfærdssamfund og i at styrke sikkerhedsnettet for både vores ældre og vores arbejdsløse, siger Henning Overgaard.