Lidl afstår fra at sælge cigaretter i 'value packs'

Lidl 12. mar 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Lidl Danmark
  • Kunderne skal kigge langt efter cigaretpakker med 'mængderabat' hos discountkæden Lidl

Hos discountkæden Lidl har man valgt ikke at føre de de større cigaretpakker med 28 styk - frem for de traditionelle 20 styk - fra tobaksproducenten JTI under Winston-mærket.

Som Dagligvarehandlen tidligere har beskrevet har JTI fra årsskiftet udskiftet Winston-mærkets hidtidige 26-styks pakke med en ny 28-styks pakke til 68 kr. pr. pakke. Prissætningen svarer til en stykpris på 2,43 pr. cigaret. En almindelig Winston Red 100 med 20 stk. koster til sammenligning 50 kr., hvilket giver en stykpris pr. cigaret på 2,5 kr. Fra producentens side henviser man til, at "value packs" - eller "big packs" som cigaretpakkerne Winston Red- og Blue 100 kaldes - er et kendt koncept fra mange varegrupper, idet man opnår produktionsmæssige fordele ved at producere større pakker af en given vare. 

Prisforskellen på 7 øre pr. cigaret gør dog, at forbrugeren sammenlignet med en almindelig pakke med 20 cigaretter sparer 1,43 kr. pr. pakke. Omregnet giver det en pris på 48,57 for en alm. 20-styks pakke.

Hos Lidl mener man dog, at den lavere prissætning er på kant med intentionen i den nye rygelov, som især er møntet på at begrænse børn og unges rygning.

- Vi sælger gerne den almindelige 20 styks Winston, men de større pakker har vi valgt ikke at føre. Efter vores opfattelse er det mod hensigten og ånden i loven at sætte en lavere pris, siger Morten Vestberg, kommunikationschef i Lidl Danmark.   

Priskrig i efter ny rygelov

Tilbage i september 2020 valgte Lidl som den eneste dagligvarekæde herhjemme, at fjerne alle cigaretpakker fra hylderne, der ikke fulgte prisstigningen efter de nye regler trådte i kraft.   

- Folketinget har vedtaget at sætte afgiften markant op for at forebygge at unge begynder at ryge. Den politik ønsker vi at bakke op om, og derfor er vi nu i gang med at fjerne alle de produkter, hvor afgiften ikke er slået igennem, sagde Morten Vestberg dengang.

Prissætningen på de nye 28 styks pakker er samtidig lavere end markedets billigste alternativ, der også kommer fra JTI, hvor varianten Winston Compact sælges for 49 kr. - til sammenligning er konkurrenterne British American Tobacco (BAT) og Phillip Morris' billigste alternativer prissat omkring 49,50 kr. for 20 stk. 

Tobaksproducenterne har tidligere over en bred kamp konkurreret om at tilbyde kunderne den billigste tobak. Især i efteråret, lige efter den bebudede prisstigning på tobak trådte i kraft, var der stor efterspørgsel på cigaretpakker med den gamle, billigere banderole, hvilket var med til at flytte markedsandele producenterne imellem.   

Opdateret 12. mar 2021