Verdens første økologiske sodavand oplever stadig vækst
Historien om Naturfrisk startede en dag, hvor familien Rømer var på vej hjem fra fødevaremesse i Tyskland. I bilen blev der snakket om de mange spændende produkter, der havde været på messen og konklusionen var, at man efterhånden kunne få nærmest alt i økologiske varianter.
‘Men ikke sodavand’, påpegede min søn Nicolai, der sad og drak en cola, fortæller Niels Rømer, direktør og ejer af Naturfrisk.
Og så stod det klart. Familien Rømer var nødt til at udvikle verdens første økologiske sodavand.
I 1996 overtog far og søn Ørbæk Bryggeri på Fyn og efter en renovering af bryggeriets bygninger og maskiner, blev den økologiske sodavand sendt på markedet under navnet ‘Naturfrisk’.
Den økologiske sodavand blev taget godt imod. 25 cl-glasflasken sælges rundt omkring på adskillige af landets cafeer og restauranter, ligesom enkelte Brugs’er har sodavanden på hylderne. Og det viser sig, at det ikke kun er danskerne, der synes, at økologisk sodavand er et hit. Naturfrisk eksporterer til 15 lande – blandt andet Finland, Norge, Island, Tyskland, Holland, Japan og Ukraine.
– Vi mærker tydeligt, at økologien har fået et boost her de seneste år. Men det er faktisk gået godt lige siden start - vi vokser hvert år, siger Niels Rømer.
Naturfrisk bliver ved at forny sig
I dag er der 11 smagsvarianter. Både de klassiske som f.eks. appelsin, citron, hindbærbrus og cola, og de mere eksotiske som myntebrus og ginger ale. Især varianten med ingefær er populær i fødevarebranchen. Faktisk så populær, at Naturfrisks ‘Ginger Beer’ modtog Det Gastronomiske Akademis ærespris i 2015.
I dag laver Ørbæk Bryggeri, udover sodavand, både juice og specialøl. Og for nylig er også ingefærshots blevet en del af sortimentet.
– Det handler bare om at følge med, svarer Niels Rømer, da Dansk Handelsblad spørger ind til, hvordan man holder sig på forkant og bliver ved at producere det, som markedet efterspørger.
Deres seneste produkt er en chokoladedrik uden mælk – specielt udviklet med veganere og lactoseintolerante for øje. Drikken består af kakao, æble og appelsin.
– Jeg synes faktisk, at vi har lidt for mange varianter i vores sortiment, men jeg kan ikke udvælge noget, jeg vil sortere fra, griner Niels Rømer.