Tre ud af fire vil spise mere grønt

Leverandører 18. jun 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle Karin-Helstrand
Skrevet af: Søren Tougaard

Langt de fleste af danskernes favoritretter som boller i karry og lasagne indeholder kød.

Men mange er alligevel begyndt at skære ned for kødforbruget og op for grøntsagerne, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken.

Hver tredje dansker spiser vegetarisk aftensmad mindst to gange om ugen, mens syv ud af ti vil spise flere grøntsager.

Det skyldes blandt andet inspiration fra andre lande, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken.

- Der er hele tiden bevægelse i vores madkultur, som ændrer sig i takt med, at samfundet udvikler sig. En af de største tendenser, vi har set de seneste år, er, at mange danskere skruer ned for kødet og op for det grønne. Det gør vi blandt andet fordi, vi er blevet bedre til at udforske mad fra andre kulturer, hvor kødet ikke spiller en lige så stor rolle, som i de traditionelle, dansker retter. Et godt eksempel er en indisk ret som daal, der er fyldt med linser og masser af krydderier, siger hun.

Det betyder dog ikke, at danskerne har droppet kødet.

- Selvom vores madkultur ændrer sig, er det noget, der går langsomt. Langt de fleste danskere spiser fortsat kød, og det er kun omkring 4 pct. af befolkningen, der har valgt kødet fra. Vi ser snarere en tendens, hvor danskerne har kødfrie dage et par gange om ugen, og at de supplerer kødet med mere grønt. Det kan f.eks. være en frikadellefars, hvor revet squash og gulerod erstatter noget af kødet, forklarer Tove Færch.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?