Stort potentiale for at øge indtjeningen
Det er mere end svært at tjene penge på et marked uden vækst. Det ved de fleste daglig-vareleverandører i Danmark.
Men selv på et fladt marked kan leverandørerne godt forbedre deres indtjening, og det giver analysefirmaet Nielsen dem mulighed for med at nyt analyseværktøj.
Når man nu ikke kan udvide markedet, kan man som leverandør i stedet arbejde på at optimere sin forretning, og her er potentialet stort, fortæller Søren Nielsen, der er Nordic Sales Effectiveness Leader hos Nielsen.
– Der er et potentiale på omkring 1,5 mia. kr. på årsplan i den danske dagligvarehandel, hvis leverandørerne optimerer priser og promotions, siger han.
Den optimering giver det nye analyseværktøj "Everyday Analytics" mulighed for. Kort sagt har leverandørerne hidtil været vant til at arbejde ud fra salgsdata, som nok giver et klart billede af markedsandele og salget inden for de forskellige kategorier og produktgrupper. Men uanset hvor opdaterede leverandørens salgsdata er, er der tale om historiske data. Hertil kommer, at leverandørerne ikke tjener penge på en stor del af deres kampagner. Omkring 30 pct. af markedet herhjemme er promotions.
Analyser
Det nye analyseværktøj gør det muligt for leverandøren at arbejde med forskellige sce-narier, hvor man kan se, hvordan salg og indtjening ændrer sig, hvis man skruer op og ned på priserne.
Leverandøren har f.eks. et produkt, der har en vejledende pris på 15 kr. Hvad sker der, hvis prisen sættes til 14 kr. eller 12 kr.? Og skal det pågældende produkt overhovedet sælges på tilbud? Det giver det nye analyseværktøj lynhurtigt svar på, hvor der også tages højde for andre forhold som f.eks. at en eller alle konkurrenter også sænker deres priser.
– Leverandørerne ved i dag, hvordan en vare sælger, og om salget går op eller ned. Men det er ikke nok. Leverandørerne har i dag behov for at kende til flere detaljer, når de vur-derer, hvilke varer de vil køre kampagne på, og hvilket prispunkt der er det bedste for den enkelte vare. Vores løsninger giver leverandører og detailhandlere adgang til prisela-sticiteter på alle deres produkter, som åbner for en helt anden tilgang til årsforhandlinger og prissætninger, siger Søren Nielsen.
Slut med fornemmelser
Han siger, at markedet i dag er komplekst, bl.a. fordi der stort set ingen vækst er på dagligvaremarkedet, og fordi indkøbsmønstrene er under konstant forandring. Hertil kommer den konkurrence, mærkevarerne udsættes for fra kædernes egne mærker.
– Med det nye analyseværktøj kan leverandørerne arbejde hurtigere og nemmere med at ændre priser og kampagner, hvor det bygger på faktabaserede beslutninger når og hvor som helst de ønsker det. Mange leverandører beslutter priser, uden at kende konse-kvensen. Nu kan de foretage en række valg baseret på data og konkrete analyser i stedet for mavefornemmelser, siger Søren Nielsen.
Den nye løsning blev tidligere på året præsenteret i Amsterdam på en stor konference for FMCG-industrien, og løsningen bruges i dag i Storbritannien, Tyskland, Spanien, Frankrig og Beneluxlandene. Nu er turen kommet til de nordiske lande.